Ο Μπάιντεν, οι Χούθι και η φρεγάτα

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Αν δεν το ξέρετε, σας ενημερώνω ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν ακόμα δημοσιογράφοι και μπορούν μάλιστα να υποβάλλουν και ερωτήσεις στον Πρόεδρο έτσι, στα καλά καθούμενα, χωρίς να συνεννοηθούν προηγουμένως μαζί του! Μπορεί να φαίνεται παράξενο ασφαλώς, αλλά, από την άποψη αυτή τουλάχιστο, η υπερδύναμη δείχνει να υστερεί σημαντικά της ημετέρας μπανανίας και να μην έχει ακόμα υιοθετήσει τις πιο σύγχρονες τεχνικές «μασάζ» των φουκαράδων κατοίκων της – για να χρησιμοποιήσω κι εγώ αυτή την τόσο εύηχη έκφραση που εφηύραν οι ημέτεροι σχολιαστές, ώστε να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιούν παλαιότερες και βάρβαρες εκφράσεις (π.χ. πλύση εγκεφάλου ή ομαδικός (εκ)βιασμός).

Χθες υπεβλήθη πάντως μια σύντομη και πολύ σαφής ερώτηση στον Αμερικανό πρόεδρο: «Δουλεύουν οι αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη;»

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν από την πλευρά του ειλικρινής και σαφής στην απάντησή του: «Όταν λέτε δουλεύουν, εννοείτε αν σταματάνε τους Χούθι; Όχι. Εννοείτε αν θα συνεχιστούν; Ναι» (“Well, when you say, ‘working’ — are they stopping the Houthis? No. Are they gonna continue? Yes.”).

Μερικοί παραξενεύτηκαν βέβαια για την τόσο εύκολη παραδοχή της αναποτελεσματικότητας των αμερικανικών βομβαρδισμών, διερωτήθηκαν γιατί συνεχίζονται, αφού δεν θα φέρουν αποτέλεσμα και άλλοι τέλος τι τον έπιασε τον Μπάιντεν και λέει αυτά τα πράγματα.

Το πιο συγκλονιστικό όμως ήταν ασφαλώς άλλο. Από την απάντηση του Μπάιντεν προκύπτει σαφώς ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει πληροφορηθεί την απόφαση που πήραν οι «Ναπολέοντες των Αθηνών», Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας, να στείλουν ελληνική φρεγάτα να κυνηγήσει τους Χούθι! Υποτιμά τις επιπτώσεις της παρουσίας του πλοίου μας στην Ερυθρά Θάλασσα και δεν καταλαβαίνει τι περιμένει τους Υεμενίτες.

Τελικά φαίνεται να έχουν δίκιο ίσως όσοι πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν πάσχει από Αλτσχάιμερ – ορισμένοι μάλιστα το πιστεύουν και για τη χώρα του στο σύνολό της.

Μήπως να ψάξουμε από τώρα για άλλον προστάτη, πριν μείνουμε να αρμενίζουμε χωρίς κατάλληλη προστασία, μοναχούλες μαζί με την Κύπρο, στα πεζοδρόμια, σόρρυ στις ακτές της Μεσογείου και της Ερυθράς; Λέω εγώ τώρα.

Πηγή:Konstantakopoulos.gr