Προμελετημένη η παραίτηση Χούρικαν

Από καιρό ήταν γνωστό σε οικονομικούς κύκλους της Λευκωσίας πως ο Τζον  Χούρικαν θα παραιτείτο από  τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου και δεν αληθεύει ο ισχυρίσμός ότι η παραίτηση οφείλεται σε  προσωπικούς λόγους, όπως η Τράπεζα σημείωνε στη σχετική ανακοίνωσή της χθες.ΠΑΤΡΙΚ ΧΟΥΡΙΚΑΝ

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ αποκάλυψε ότι πριν από δύο μήνες ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος τού είχε πει ότι ο Τζον Χούρικαν θ’ αποχωρήσει από την Τράπεζα Κύπρου πριν το τέλος του 2015.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε σχετικά: «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η παραίτηση, εφόσον κάποιοι μπορούσαν να την προβλέψουν στη βάση αναλύσεων, ήταν καθαρά για προσωπικούς λόγους».

Ο  Παύλος Ιωάννου, σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ  και  οποίος κληθείς να εξηγήσει πώς κατέληξε σ’ αυτή την εκτίμηση, είπε ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα προσωπικής διαδικασίας ανάλυσης πληροφοριών, κάτι, που, όπως παρατήρησε, συνηθίζει να πράττει, λόγω της συνεχούς επαφής που έχει με το γίγνεσθαι του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, απάντησε επί του προκειμένου: «Η παραίτηση Χούρικαν τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη.
Όμως, ουδείς αναντικατάστατος και είμαι βέβαιος ότι η Τράπεζα Κύπρου πολύ σύντομα θα βρει τον κατάλληλο αντικαταστάτη και ότι η Τράπεζα θα μπορέσει ν’ αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει διαθέσει το Κοινοβούλιο για ν’ αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια».

Η παραίτηση Χούρικαν, σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, δεν είναι το τέλος του κόσμου. «Ο κ. Χούρικαν, κατά τη δική μου προσωπική εκτίμηση, ήταν ένας επενδυτής τραπεζίτης που δεν βοήθησε στη σταθεροποίηση της τράπεζας, απλά συνέβαλε στο να προσελκύσει συγκεκριμένους ξένους επενδυτές στην τράπεζα και βοήθησε την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να ελέγξει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας».

Ερωτηθείς για την παραίτηση Χούρικαν, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν πρόκειται για μια θετική είδηση. Όπως είπε ο Νίκος Τορναρίτης «το τραπεζικό σύστημα, μετά και την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, μπαίνει σε ένα πιο θετικό ορίζοντα και αυτή η εξέλιξη πισωγυρίζει κάπως τα πράγματα».