Επιφυλάσσεται ο Κατσουνωτός για την εισήγηση ποινικής δίωξής του: «Ανακοίνωση από τον δικηγόρο μου»

Την ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού θα εισηγηθεί στο Γενικό Εισαγγελέα η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Αυτό έχει να κάνει με το δικαίωμα της σιωπής που θέλησε να ασκήσει σε ερώτημα το οποίο του υποβλήθηκε

Στο πλαίσιο της εξέτασης της καταγγελίας για ενδεχόμενο ασυμβίβαστο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, σε τρεις περιπτώσεις προσώπων για τα οποία ανέστειλε την ποινική τους δίωξη, οι ερευνητές κάλεσαν και τον ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτό, προκειμένου να δώσει μαρτυρία.

Ο τελευταίος υπέβαλε γραπτή κατάθεση στους λειτουργούς επιθεώρησης, ωστόσο, φέρεται να άσκησε το δικαίωμα της σιωπής σε ότι αφορά συγκεκριμένο ερώτημα για πληροφορία που είχε τεθεί υπόψιν του.

Αυτή η στάση, όπως κατέληξαν οι εμπειρογνώμονες από τη Βρετανία, προκάλεσε κωλυσιεργία στην έρευνα και δεν υπήρχε εύλογη αιτία για την άρνησή του αυτή. Στην έκθεσή τους, μάλιστα, καταλήγουν ότι τέτοια συμπεριφορά ενδεχομένως να αποτελεί αδίκημα δυνάμει του Άρθρου 8 (β), του Ν.19(I)/2022.

. Ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός αρνήθηκε να σχολιάσει τη γνωμάτευση και δήλωσε: «Επιφυλασσόμαστε. Θα υπάρξει ανακοίνωση από το δικηγόρο μου».

Στην σημερινή ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς σημειώνει για τον κ. Κατσουνωτό (χωρίς να καταγράφει το όνομά του) τα ακόλουθα:

·         «Προσερχόμενος για κατάθεση ο Αξιωματικός, παρουσίασε προς τους Λειτουργούς Επιθεώρησης δύο έγγραφα, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν, επικαλούμενος ότι τα έγγραφα αφορούσαν σε “ευαίσθητα θέματα” (sensitive matters).

·         Στην Έκθεση αναφέρεται ότι ο Αξιωματικός με την άρνησή του δημιούργησε κωλυσιεργία στην Έρευνα (was being obstructive) και ότι δεν υπήρχε εύλογη αιτία (legitimate reason) για την άρνησή του αυτή.

·         Η Έκθεση καταλήγει ότι τέτοια συμπεριφορά ενδεχομένως να αποτελεί αδίκημα δυνάμει του Άρθρου 8 (β), του Ν.19(I)/2022».

Στην κατακλείδα της ανακοίνωσης η Αρχή σημειώνει ξεκάθαρα πως θα εισηγηθεί ποινική δίωξη:

·         «Η Αρχή σε Συνεδρία της ημερ. 28 Δεκεμβρίου, 2023, υιοθέτησε και ενέκρινε στην ολότητά τους και τις 3 πιο πάνω Εκθέσεις.

·         Κατά συνέπεια, δεν διαπιστώνεται το ενδεχόμενο ύπαρξης αδικήματος διαφθοράς σε οποιαδήποτε από αυτές, ούτε αναφορικά με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ούτε με τον Αξιωματικό της Αστυνομίας.

·         Παρά ταύτα, η Αρχή θεωρεί ότι ενδεχομένως ο Αξιωματικός της Αστυνομίας να έχει διαπράξει αδίκημα κατά παράβαση του Άρθρου 8 (β), του Ν.19(I)/2022, με την άρνησή του να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν.

·         Ως εκ τούτου, η Αρχή, θα προωθήσει όλα τα σχετικά έγγραφα προς τον Γενικό Εισαγγελέα με την εισήγηση για ποινική δίωξη του εν λόγω Αξιωματικού».

Να σημειωθεί ότι το εδάφιο β του άρθρου 8 του Νόμου περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμος του 2022, με το οποίο καθορίζονται επιπρόσθετες εξουσίες της Αρχής, σημειώνονται τα ακόλουθα: «{…}τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 12, να καλεί, διά κλήσεως ή άλλως πως, να ακούει μαρτυρία και να λαμβάνει, γραπτή ή ηχογραφημένη, κατά την κρίση της, κατάθεση από πρόσωπο το οποίο ενδέχεται να έχει στην κατοχή του στοιχεία ή να γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με την υπόθεση, το οποίο οφείλει να προσέρχεται ενώπιόν της και να παρέχει τις πληροφορίες που κατέχει: Νοείται ότι, σε περίπτωση κατά την οποία οποιαδήποτε ερώτηση κατατείνει σε ενοχοποίηση του μάρτυρα, αυτός δύναται να μην απαντήσει και, σε τέτοια περίπτωση, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε ποινή για την άρνησή του αυτή»