Ανάπτυξη κάτω από 1% αναμένουν για την Γερμανία το 2024, γερμανικα ινστιτούτα

Κάτω από το 1% μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξης της Γερμανίας το 2024, δύο κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και η δημοσιονομική κρίση θα επιβαρύνουν την ταλαιπωρημένη κορυφαία οικονομία της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, το ινστιτούτο Ifo μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2024 στο 0,9%, από 1,4% προηγουμένως, ενώ το ινστιτούτο DIW μείωσε την πρόβλεψή του στο 0,6% από 1,3%.

Η γερμανική οικονομία, η οποία είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές, διανύει μια φάση ατονίας και αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της επιβράδυνσης της βιομηχανίας και της αδυναμίας των βασικών εμπορικών εταίρων.

Το Ifo προειδοποιεί για συνέχιση της αδυναμίας που παρουσίασε η γερμανική οικονομία στο τέλος του 2023, η οποία θα επηρεάσει το 2024.

«Η αβεβαιότητα, καθυστερεί επί του παρόντος την ανάκαμψη, καθώς αυξάνει την τάση των καταναλωτών να αποταμιεύουν και καθιστά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά λιγότερο πρόθυμα να επενδύσουν», δήλωσε ο Timo Wollmershaeuser, επικεφαλής των προβλέψεων του ομίλου.

Η δημοσιονομική κρίση που προκλήθηκε από την απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση παραβίασε τους συνταγματικούς κανόνες για τον περιορισμό του χρέους, θα επιβαρύνει επίσης την οικονομία το επόμενο έτος, προειδοποίησαν τα δύο ινστιτούτα.

Η απόφαση προκάλεσε σύγχυση σε σχέση με τον προϋπολογισμό της γερμανικής Κυβέρνησης για το 2024, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς κατέληξε τελικά την Τετάρτη σε συμφωνία για τα σχέδια δαπανών.

Παρόλα αυτά, το DIW προειδοποιεί ότι οι προγραμματισμένες εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό «πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθούν και να εγκριθούν», γεγονός που οδηγεί σε «περαιτέρω αβεβαιότητες».

Παρά τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, ο κ. Wollmershaeuser του Ifo τόνισε ότι «η πορεία προς την ανάκαμψη είναι προδιαγεγραμμένη».

«Οι μισθοί αυξάνονται έντονα, η απασχόληση είναι υψηλότερη από ποτέ, η αγοραστική δύναμη επιστρέφει έτσι και η συνολική οικονομική ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει και πάλι», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν υποχωρήσει μετά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατέδειξε την Τετάρτη ότι διαβλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί επίσης να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων το επόμενο έτος.

Στις τελευταίες προβλέψεις της, τον Οκτώβριο, η γερμανική Κυβέρνηση ανέμενε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,3% το επόμενο έτος.