Το Εργατικό κόμμα Βρετανίας υποστηρίζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και την Κύπρο

Καταδικάζει ταυτόχρονα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο

Στο πλαίσιο των διαρκών επαφών με βουλευτές, στελέχη και αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρόεδρος της επιτροπής του

Συνδέσμου Αμμοχώστου ΜΒ Δρ. Βασίλης Μαύρου πραγματοποίησε στις 6 Δεκεμβρίου 2023, συνάντηση με τον Βουλευτή του Εργατικού κόμματος και Σκιώδη Υπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Stephen Doughty. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο κ. Tom Critchley, ανώτερος κοινοβουλευτικός ερευνητής, καθώς και ο κ. Φίλιππος Σμυρναίος, μέλος της επιτροπής.

Ο Δρ. Μαύρου εξέφρασε στον κ. Doughty τις έντονες ανησυχίες του για τις ενέργειες της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Τόνισε ότι η Τουρκία εφαρμόζει ένα κακόβουλο σχέδιο που περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάληψη της Νεκρής Ζώνης, που καλύπτει ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της συνολικής γης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης. Τον ενημέρωσε επίσης για το σχέδιο και πραχτική εθνοκάθαρσης που διεξάγει η Τουρκία κατά του Ελληνικού στοιχείου στις κατεχόμενες περιοχές, που περιλαμβάνει εκδιωγμούς, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορισμούς στα σχολεία και σε δασκάλους και απαγορεύσεις Ελληνικών βιβλίων.

Ο Δρ. Μαύρου επισήμανε επίσης τις πράξεις βανδαλισμού, κλοπής και λεηλασίας των μνημείων, εκκλησιών, μοναστηριών και γενικά της Κυπριακής Πολιτιστικής και Ορθόδοξης Χριστιανικής Κληρονομιάς.

Σκοπός της Τουρκίας ανέφερε ο Δρ. Μαύρου είναι να εξισλαμίσει τα κατεχόμενα με τα πολυάριθμα αχρείαστα τεμένη που χτίζει και που είναι και καταδικαστέα και από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους. Ταυτόχρονα καταπιέζει την Ελληνική Ορθόδοξο Χριστιανική Θρησκεία και πίστη με τρανό παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να χτίσει παράνομα τέμενος μέσα στο μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα στην κατεχόμενη Καρπασία.

Γνωστοποίησε ταυτόχρονα στον Βουλευτή του Εργατικού κόμματος και Σκιώδη Υπουργό για την Ευρώπη κ. Stephen Doughty ότι η Τουρκία διοχετεύει στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και παράνομους αιτητές ασύλου με αρκετούς από αυτούς να είναι φανατικοί μουσουλμάνοι, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το ισοζύγιο θρησκεύματος και στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Ο Δρ. Μαύρου επεσήμανε επίσης τις πρόσφατες επιθέσεις Τουρκοκυπρίων εναντίων των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Νεκρή Ζώνη, την ανέγερση παράνομων κατοικιών και πολυτελών ξενοδοχείων σε ελληνοκυπριακή γη, τη παραβίαση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, τη παράνομη λειτουργία της μαρίνας και του λιμανιού της Αμμοχώστου και την ενθάρρυνση των Τουρκικών αρχών και της Επιτροπής Αποζημιώσεων Τουρκοκρατούμενων Περιουσιών ώστε οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Γνωστοποίησε δε στον κ. Stephen Doughty τις κατάφορες παράνομες αποφάσεις της Τουρκίας για την δημιουργία  στρατιωτικών βάσεων στα κατεχόμενα για κατασκευή  Drones και πιο πρόσφατα την απόφαση για την δημιουργία στρατιωτικής Ναυτικής Βάσης στο Μπογάζι. Δημιουργώντας ακόμη πιο τεταμένη κατάσταση στην Κύπρο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο πιο γενικά.

Αναφέρθηκε επίσης και στην κατάφωρη παραβίαση της θαλάσσιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία

Από την πλευρά του ο κ. Doughty, ευχαρίστησε τον Δρ. Μαύρου και την επιτροπή για την ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση στην Αμμόχωστο και την Κύπρο ευρύτερα.  Ανέφερε ότι το ΗΒ έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την Κύπρο και την κοινότητα της Κυπριακής διασποράς στην Βρετανία ακόμη και στο Cardiff από όπου προέρχεται. Και ότι η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμης, της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην ενθάρρυνση των δύο πλευρών για να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για μια ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο κ. Doughty εμφανίστηκε πολύ ενημερωμένος για τα προβλήματα της περιοχής, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έχει γίνει και ο ίδιος μάρτυρας του φαινομένου των τουριστών που έρχονται στα αεροδρόμια της ελεύθερης Κύπρου, αλλά μετά παραλαμβάνονται από Τουρκοκυπριακά ταξί για να μεταφερθούν και να συνεχίσουν τις διακοπές τους στα κατεχόμενα. Κάτι που όπως άφησε να κατανοηθεί δεν βοηθά στην επανένωση της Κύπρου.  Ανέφερε επίσης ότι γνωρίζει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζουν την επανένωση της Κύπρου σε βάση λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα αλλά συμφώνησε ότι οι έποικοι έχουν αλλάξει την πληθυσμιακή αναλογία στα κατεχόμενα και ότι η διοίκησης τους υποστηριζόμενη κυρίως από αυτούς  ακολουθεί την πολιτική της Τουρκίας για δύο κράτη. Κάτι που δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από την Βρετανία.

Τόνισε ότι το Εργατικό Κόμμα δίνει προτεραιότητα στην υπεράσπιση της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της ευημερίας της Κύπρου και ότι ο ίδιος στις επαφές του με Τούρκους αξιωματούχους, τους προτρέπει συνεχώς να συμμετάσχουν θετικά στον διάλογο για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κάλεσε δε την Τουρκία να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κύπρο και να σταματήσει το παράνομο άνοιγμα της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου, ενώ καταδίκασε κάθε προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, εκφράζοντας ιδιαίτερα την ανησυχία του για τα επεισόδια στην Πύλα αλλά και στις άλλες περιοχές της Νεκρής Ζώνης.

Ο κ. Doughty κατανόησε και συμφώνησε ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν παράνομα ακόμη περισσότερα εδάφη και να δημιουργήσουν στρατιωτικά πλεονεκτήματα  και προγεφυρώματα παραβιάζοντας το Status Quo δείχνοντας ασέβεια και αλαζονεία στις  εντολές  της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αλλά και την στέρηση θέλησης και ετοιμότητας για να αρχίσουν τις συνομιλίες.

Υπογράμμισε ότι το Εργατικό Κόμμα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και θα υποστηρίζει συνεχώς τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος για την Κύπρο. Ταυτόχρονα είπε ότι θα καταδικάζει κάθε ενέργεια πρόκλησης, όπως της υφαρπαγής εδάφους και στρατιωτικών ετοιμασιών στην Νεκρή Ζώνη.

Κλείνοντας, ο Δρ. Μαύρου επανέλαβε ότι οι Ελληνοκύπριοι αναμένουν από την ΜΒ να υλοποιήσει την υποστήριξή της προς την Κύπρο και επεσήμανε ότι πρέπει να ασκηθεί έντονη πίεση στη Τουρκία για να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική της.

Ο Δρ. Μαύρου κάλεσε τον Βουλευτή του Εργατικού κόμματος και Σκιώδη Υπουργό για την Ευρώπη κ. Stephen Doughty όπως σε μια πιθανή μελλοντική Εργατική κυβέρνηση να προωθήσει το πάγιο αίτημα του Κυπριακού λαού για κυρώσεις από τη Μεγάλη Βρετανίας εναντίων της Τουρκίας. Διότι είναι το μόνο εργαλείο που έμεινε για να πεισθεί η Τουρκία και να αλλάξει στάση. Εκτός, φυσικά, εάν η Τουρκία συμμορφωθεί και σταματήσει το εθνικό ξεκαθάρισμα στα κατεχόμενα, τις παραβιάσεις, προκλήσεις, επιθετικότητα και αρνητική στάση έναντι των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο.

(Εκ μέρους της επιτροπής του Συνδέσμου Αμμοχώστου,

Δρ. Βασίλης Μαύρου Πρόεδρος)