Τα ελλείμματα δημοκρατίας, η υποχώρηση της Αριστεράς  και η άνοδος της ακροδεξιάς

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Σοκ έχει προκαλέσει στην ελίτ των Βρυξελλών  η νίκη του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία. Αν και ο Βίλντερς πήρε τις περισσότερες έδρες εντούτοις δεν πέτυχε αυτοδυναμία και θα χρειαστεί τη συνεργασία άλλων κομμάτων για να σχηματίσει κυβέρνηση, εντούτοις η επιτυχία του προκάλεσε ανησυχία καθότι δείχνει την ραγδαία  άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Ο Ολλανδός πολιτικός προφήτεψε ότι θα ακολουθήσουν τον ίδιο και το κόμμα του πολλές χώρες της Ευρώπης, θεωρώντας ότι η νέα τάση δεν έχει σταματημό, λόγω ισλαμισμού, μεταναστευτικού, επισιτιστικής κρίσης και εγκληματικότητας στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Οι πρώτοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον Βίλντερς ήταν η Μαρίν Λε Πέν του κόμματος Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας,  ο Ματέο Σαλβίνι της Λίγκα του Βορρά το κόμμα του οποίου συμμετέχει  στην κυβέρνηση της Τζιόρτζια Μελόνι (Αδέλφια της Ιταλίας)  και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ  Όρμπαν.

Η ανησυχητική άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη δεν είναι τυχαία. Τα τρομακτικά ελλείμματα δημοκρατίας στην Ε.Ε., η οικονομική κρίση και η υποχώρηση των Αριστερών κομμάτων έχουν ευνοήσει τα ακροδεξιά κόμματα των οποίων δυστυχώς η ρητορική  βρίσκει μεγάλη  απήχηση μέσα στις λαϊκές μάζες.

Το μεταναστευτικό έχει καταντήσει μια κακοφορμισμένη γάγγραινα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και πολύ περισσότερο στις χώρες του νότου. Τα ακροδεξιά κόμματα εκμεταλλευόμενα το κενό και την έλλειψη κοινής πολιτικής από την Ε.Ε. για να υπάρξουν ριζικές λύσεις στην αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών, υιοθετούν μια ρητορική ξενοφοβίας και μίσους  για τους αλλόθρησκους. Δεν υπάρχει πλέον ένα ισχυρό αντίπαλο δέος να αντιπαραταχθεί στον λαϊκισμό κατά των ακροδεξιών κομμάτων .  Τα αριστερά κόμματα άγονται και φέρονται μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας και άκρατου κομφορμισμού υποκύπτοντας στην πολιτική του  ευρωατλαντισμού που σαρώνει τις χώρες της Ευρώπης. Οι  ΗΠΑ έχουν μετατρέψει τις χώρες της Ε.Ε. σε υποτελή κρατίδια  εξαναγκάζοντας τες να υποκύπτουν στην επεκτατική τους πολιτική. Πόλεμο στην Ουκρανία, πόλεμο στη Γάζα, επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ακολουθεί ως  ένας θλιβερός υποδεκανέας να κάνει τις βρομοδουλειές του αυτοαποκαλούμενου πλανητάρχη.

Την ίδια ώρα τα κόμματα της Αριστεράς  αντί να είναι οι μπροστάρηδες κρύβονται στις σκιές των λαθών τους. Δεν ακούνε τις οιμωγές των λαών που υποφέρουν από την επισιτιστική κρίση, την οικονομική ανέχεια, τον αντιρωσισμό και τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν μόνο στην Ρωσία αφήνοντας εκτός την Τουρκία και τον Ισραήλ οι οποίες ευθύνονται για εθνοκαθάρσεις και παράνομες στρατιωτικές εισβολές.

Το πολιτικό μανιφέστο του Βίλντερς είναι εκείνο που φοβίζει τις Βρυξέλλες. Ζητά δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., διάλυση του  Ευρωκοινοβουλίου για να υπάρξουν εξοικονομήσεις, τερματισμό της αποστολή όπλων κι βοήθειας προς την Ουκρανία. Τάσσεται εναντίον της Τουρκίας αλλά υπέρ της εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ.  Πριν τις εκλογές στην Ολλανδία ο Βίλντερς σε μήνυμα του προς τον Τούρκο πρόεδρο στο Χ (πρώην τουίτερ) έλεγε: «Τουρκία δεν  έχεις θέση στην Ε.Ε. Δεν πρόκειται να ενταχθείς κουβαλώντας μαζί σου την σημαία του Ισλάμ»  

Σεισμικές αλλαγές

Στις χώρες της Ευρώπης συντελούνται μεγάλες ανακατατάξεις. Στη Γερμανία ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερς των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ζήτησε πρόωρες εκλογές λόγω της μεγάλης τρύπας των 60 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό για το 2024. Επίσης  και η επικεφαλής της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AFD) ζητά την παραίτηση του Όλαφ Σολτς και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Να σημειώσουμε ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην τελευταία έρευνα κοινής γνώμης σημείωσε νέο δημοσκοπικό ρεκόρ, με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να διατηρεί το προβάδισμά της, αφήνοντας πίσω της τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινους, FDP).

Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ZDF, CDU/CSU παραμένουν πρώτα, με ποσοστό 26%, η AFD ενισχύεται κατά μία μονάδα και φθάνει στο 21% , το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ για το κόμμα από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση και ακολουθούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 17% (-1), οι Πράσινοι με 16% (+1), οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 6% (-1) και η Αριστερά με 5%.

Η απογοήτευση των Γερμανών είναι σαφής στο ερώτημα σχετικά με την πορεία της οικονομίας .Το 60% δηλώνει ότι είναι καθοδική, το 33% σταθερή και μόλις το 5% πιστεύει ότι είναι ανοδική. Το συνολικό έργο της κυβέρνησης κρίνεται από το 55% ως «κακό» και από το 39% ως «καλό».

Η γερμανική κοινή γνώμη φαίνεται πάντως διχασμένη όταν ερωτάται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 56% θεωρεί ότι δεν θα τελειώσει δια της διπλωματικής οδού, ενώ το 41% έχει αντίθετη άποψη. Επιπλέον, το 41% πιστεύει ότι προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος θα πρέπει η Δύση να πιέσει την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία και το 43% απαντά στο ερώτημα αρνητικά.

Στη Γαλλία ο Μακρόν αισθάνεται την καυτή ανάσα της Μαρίν Λε Πεν η οποία μειώνει την ψαλίδα των Προεδρικών εκλογών του 2022 (58,5 % έναντι  41,5%). Πιστεύεται  ότι  οι επόμενες Προεδρικές  στη Γαλλία δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σεισμικές αναταράξεις  και οι Βρυξέλλες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον  εφιάλτη τους.

Με τις «ορδές» των  χιλιάδων μεταναστών που ήρθαν στην Ευρώπη, κυρίως μετά το 2014, προκαλούνται τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.Οι γηγενείς πληθυσμοί αισθάνονται να ασφυκτιούν .Με την οικονομική κρίση και την ανεργία θεωρούν πως οι ξένοι τους παίρνουν την μπουκιά από το στόμα.         

Ήδη υπάρχουν de facto, μεγάλα γκέτο μέσα σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, απομόνωση, εθνικισμός, εγκληματικότητα, θρησκευτικός και εθνοτικός φανατισμός, τα οποία  οδηγούν σε συγκρούσεις τόσο με τους γηγενείς πολίτες όσο και τις αρχές ασφαλείας.

Στην Κύπρο η κατάσταση είναι χειρότερη γιατί η Ε.Ε. αδυνατεί να επιλύσει συλλογικά το όλο πρόβλημα αφήνοντας τις χώρες του νότου να τα βγάζουν πέρα μόνες τους ρίχνοντας τους πενταροδεκάρες. Η χώρα μας με τους χιλιάδες τούρκους έποικους στο βορρά  και τα μπουλούκια των λαθρομεταναστών που εργαλειοποιεί η Τουρκία μέσω της  πράσινης γραμμής και δια θαλάσσης  έχει φτάσει στα όρια της.

Και δεν μας έφταναν  όλα αυτά, έρχεται και  ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ  να δώσει αρκετά δώρα στην Άγκυρα, σύμφωνα με  την τελευταία έκθεση του για τις σχέσεις Ε.Ε. Τουρκίας.

Οι φωνές κατά της Ε.Ε. ολοένα και αυξάνονται .Τώρα και με την άρση του βέτο (δικαιώματος αρνησικυρίας) ο ετσιθελισμός που θέλει να επιβάλει ο Γαλλογερμανικός άξονα  στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. θα προκαλέσει μεγαλύτερους  τριγμούς, αντιπαραθέσεις και φυγόκεντρες τάσεις.

Η Αριστερά αδυνατεί να κινητοποιήσει τις μάζες γιατί έχασε το ηθικό της πλεονέκτημα. Όπως και την εμπιστοσύνη των πολιτών όταν υπέγραφε και ψήφιζε τα   μνημόνια, όταν εκχωρούσε αλόγιστα δικαιώματα στις τράπεζες που με την συνεχή αύξηση των επιτοκίων λειτουργούν χειρότερα και από τους   τοκογλύφους του μεσαίωνα.

Βέβαια όταν γίνεται λόγος για Αριστερά κόμματα σ’ αυτά περιλαμβάνεται και ο  «βαριά ασθενής» ΣΥΡΙΖΑ με τον περιβόητο Στέφανο Κασσελάκη. Άρτι αφιχθείς  από την   Goldman Sachs ο Κασσελάκης είπε να το παίξει ηγέτης της Ελληνικής Αριστεράς και έκτοτε   το κόμμα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Απ’ ότι φαίνεται θα είναι και ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα. Εκτός και εάν η μετάλλαξη θα είναι πιο επώδυνη. Οι ΗΠΑ τώρα θα ελέγχουν και την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση της Ελλάδας.  

Η Ευρώπη κάθεται  πάνω σε μια μπαρουταποθήκη. Εάν δεν γίνουν οι αναγκαίες δημοκρατικές αλλαγές, εάν  η Ε.Ε.δεν απαλλαγεί από την υποτέλεια των ΗΠΑ η διάλυση της δεν θα αργήσει.