Ανταρσία στο Κίεβο: Συνομιλίες Ζαλούζνι-Mόσχας για τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας

Η Ρωσία συγκροτεί Ταξιαρχίες πυροβολικού υψηλής ισχύος για την τελική επίθεση

Ο Ουκρανός Α/ΓΕΕΘΑ, Βαλερί Ζαλούζνι, ξεκίνησε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του, Β.Γκερασίμοφ, για τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας αναφέρουν αμερικανικές πηγές. 

Ο Ζαλούζνι προσπαθεί να σώσει την Ουκρανία βλέποντας πως η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

Την Παρασκευή , ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ανεβάζει την οροφή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε 2.209.130 άτομα, αύξηση κατά 170.000!

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε τον σχηματισμό ταξιαρχιών πυροβολικού υψηλής ισχύος, το κύριο καθήκον των οποίων θα είναι η διάρρηξη των ουκρανικών οχυρών. Οι νέες μονάδες θα είναι οπλισμένες με πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος.

Πρόκειται για Μονάδες που υπήρχαν επί ΕΣΣΔ και συγκροτούσαν μια “Shock Fist”.

Η πρώτη ταξιαρχία πυροβολικού υψηλής ισχύος – 17η ταξιαρχία – σχηματίστηκε ως μέρος του 3ου Σώματος Στρατού Ζαπορίζια. Αρκετές ακόμη παρόμοιες ταξιαρχίες πυροβολικού θα συγκροτηθούν στο άμεσο μέλλον σε άλλα σώματα στρατού στη ζώνη ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Οι ταξιαρχίες είναι οπλισμένες με πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος – αυτοκινούμενα πυροβόλα 203 mm διαμετρήματος 2S7 “Pion” και 2S7M “Malka”, καθώς και βαρείς όλμους 2S4 “Tulip” διαμετρήματος 240 mm. Επιπλέον, οι ταξιαρχίες θα περιλαμβάνουν μονάδες μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη διεξαγωγή αναγνωρίσεων και προσαρμογών πυρών.

Αποκάλυψη βόμβα: Ο Zαλούζνι ξεκίνησε μυστικές συνομιλίες με τον Γκερασίμοφ

Μία συνταρακτική αποκάλυψη έρχεται να δώσει νέα διάσταση στις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας από τον βραβευμένο με Pulitzer, Αμερικανό δημοσιογράφο – ερευνητή Seymour Hersh.

Ο πολύπειρος Αμερικανός ερευνητής με άρθρο του στο Substack, που τιτλοφορείται «General to General», (Στρατηγός με Στρατηγό) υποστηρίζει ότι ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Βαλερί Ζαλούζνι διαπραγματεύεται κρυφά με τον Ρώσο ομόλογό του Βαλερί Γκερασίμοφ, κατάπαυση του πυρός και μία πιθανή ειρήνη με τους όρους της Μόσχας, έχοντας παραμερίσει τον Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Hersh, σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο επίπεδο των στρατιωτικών ηγετών «έχουν αποκτήσει ραγδαία δυναμική ενώ οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει την καταστροφική ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Joe Biden».

O Ζαλούζνι παραμέρισε τον Ζελένσκι

«Όλοι στην Ευρώπη μιλούν για αυτό – τις ειρηνευτικές συνομιλίες– μου είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που πέρασε χρόνια ασχολούμενος με υψηλού επιπέδου ουκρανικά διπλωματικά και στρατιωτικά ζητήματα στην κυβέρνηση.

Αλλά υπάρχουν πολλά ερωτήματα μεταξύ κατάπαυσης του πυρός και διευθέτησης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Hersh.

Ο Αμερικανός ερευνητής επικαλείται μάλιστα τον έμπειρο δημοσιογράφο Anatol Liven, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι δραματική για το Κίεβο, «οπότε οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική διευθέτηση γίνονται όλο και πιο απαραίτητες για την Ουκρανία».

Αποκάλυψε ότι ήταν «εξαιρετικά δύσκολο» για την ουκρανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Β.Ζελένσκι να συμφωνήσει σε συνομιλίες, δεδομένης της επανειλημμένης άρνησής της να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν.

Η κινητήρια δύναμη αυτών των συνομιλιών δεν είναι η Ουάσιγκτον ή η Μόσχα αλλά οι δύο υψηλόβαθμοι στρατηγοί που ηγούνται των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο Βαλερί Γκερασίμοφ  της Ρωσίας και ο Β.Ζαλούζνι της Ουκρανίας.

Ουκρανός διπλωμάτης: Άχρηστος για τη Δύση ο Ζελένσκι

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρώην διπλωμάτης και πληροφοριοδότης Andrii Telizhenko δηλώνει στο Sputnik ότι ο Ζελένσκι πλέον είναι άχρηστος για τη Δύση, αν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας αρνείται να το δεχθεί.

«Σήμερα βλέπουμε ότι η νομιμότητα του προέδρου, ο οποίος είχε την υποστήριξη του 70% των Ουκρανών επειδή ήθελαν ειρήνη, πέφτει δραματικά, παρόλο που η μηχανή προπαγάνδας εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ο Andrii Telizhenko.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η εμπιστοσύνη των Ουκρανών στο πρόσωπο του Ζελένσκι έχει πέσει στο 32% ενώ ο Ζαλούζνι συγκεντρώνει το 70%.

Μάλιστα ο Ζελένσκι υπολείπεται σε δημοτικότητα ακόμη και του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του oυκρανικού στρατού Kyrylo Budanov, που συγκεντρώνει το 45%.

«Και δεν προχωρεί σε εκλογές. Είναι δικτάτορας. Τοποθέτησε τον εαυτό του εκεί. Είπε ότι θα έρθει για μια θητεία ενώ οδεύει προς δεύτερη, παρόλο που υπάρχει στρατιωτικός νόμος, αλλά δεν υπάρχει στρατιωτική ιδιότητα ή επίσημη αναγνώριση πολέμου στην Ουκρανία.

Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε ότι ο ίδιος ο νόμος είναι στρατιωτικός, αλλά δεν υπάρχει επίσημος πόλεμος που να αναγνωρίζεται από την ουκρανική κυβέρνηση ή το κοινοβούλιο της Ουκρανίας για να σταματήσει οποιεσδήποτε εκλογές», δηλώνει ο Ουκρανός διπλωμάτης,

Μιλώντας στο podcast του Backstory τον περασμένο μήνα, ο ειδικός σε θέματα διεθνών υποθέσεων και ασφάλειας Mark Sleboda κάλεσε τη Δύση να απαλλαγεί από τον Ζελένσκι— με τις εκλογές να φαίνονται ο πιο βολικός τρόπος για να γίνει αυτό, δεδομένης της χαμηλής δημοτικότητας του Ουκρανού προέδρου.

Όμως ο Ζελένσκι παραμένει σε μια «φούσκα» αυταπάτης, σύμφωνα με τον Telizhenko.

«Ο Ζελένσκι δεν πιστεύει ότι θα τον εγκαταλείψει η Ουάσιγκτον», σημείωσε.

«Νομίζω ότι είναι ακόμα στη φούσκα που ελέγχεται από το καθεστώς, από τον επικεφαλής του Γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Andrii Yermak και άλλους αξιωματούχους που τον κρατούν εκεί μέσα και του λένε: “Ω, είστε ακόμα ευπρόσδεκτος. Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε με την Ουάσιγκτον’’, αλλά νομίζω ότι η Δύση θα ρίξει αυτή τη βόμβα στην Ουκρανία και θα καταστρέψει τον Ζελένσκι», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Ουκρανός διπλωμάτης.

«Πριν από ένα χρόνο, μου είπαν ότι γίνονταν συνομιλίες στην Ουάσιγκτον και για όλα θα κατηγορηθεί ο Ζελένσκι, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία χαθεί», πρόσθεσε ο Telizhenko.

Σ.Σοϊγκού: «Ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλες τις κατευθύνσεις στην Ουκρανία – Πάνω από 125 χιλιάδες οι ουκρανικές απώλειες»

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, ότι ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλες τις κατευθύνσεις στην Ουκρανία.

«Η συνολική κινητοποίηση στην Ουκρανία, η προμήθεια δυτικών όπλων και η χρήση στρατηγικών εφεδρειών από την ουκρανική διοίκηση δεν άλλαξαν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Τέτοιες απελπισμένες ενέργειες του εχθρού έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες ουκρανικών στρατευμάτων», δήλωσε ο Σοϊγκού στη συνεδρίαση του Υπουργείου Άμυνας.

Η Ουκρανία έχει χάσει περισσότερους από 125.000 στρατιώτες και 16.000 μονάδες διαφόρων όπλων, υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΑΜ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι, επτά σύγχρονα πεδία εκπαίδευσης εξοπλίζονται στη ζώνη «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» (δηλαδή στην Ουκρανία), δύο από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί πλήρως.

Ο Σ.Σοιγκού είπε επίσης ότι ο ρωσικός Στρατός βρίσκεται σε “ενεργή άμυνα” ενώ αυξάνει την πολεμική του ισχύ.