Πρόεδρος: Πήραμε αποφάσεις, θα υλοποιηθούν αν δεν αποκατασταθεί η κατάσταση στη νεκρή ζώνη

Τα Ηνωμένα Έθνη μάς έχουν ενημερώσει ότι θα αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων στη νεκρή ζώνη, στον Άγιο Δομέτιο, ωστόσο, αν δεν αποκατασταθεί, έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν, αλλά δεν θα τις δημοσιοποιήσουμε, είπε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. προσερχόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χατζηκωστή «7 Προεδρικά Πορτραίτα», που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Αναφερόμενος στο νέο περιστατικό πρόκλησης από τουρκικής πλευράς στον Άγιο Δομέτιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή παραβίαση.

«Τα Ηνωμένα Έθνη μάς έχουν ενημερώσει ότι θα αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων. Αν δεν αποκατασταθεί έχουμε, ήδη, πάρει κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν, αποφάσεις, οι οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν. Αλλά, επαναλαμβάνω, τα ΗΕ μάς έχουν ενημερώσει ότι η κατάσταση θα αποκατασταθεί. Πρόκειται για ένα περιστατικό που ούτε υποβαθμίζουμε ούτε υποτιμούμε και λήφθηκαν αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων», σημείωσε σχετικά.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί την Κυβέρνηση η κατάσταση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε «φυσικά μας ανησυχεί. Είναι μια διαχρονική πολιτική του κατοχικού στρατού να αμφισβητεί τη νεκρή ζώνη. Να σας θυμίσω τι έγινε στα Στροβίλια, να σας θυμίσω και άλλα περιστατικά, διαχρονικά υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση. Έχουμε δώσει στα ΗΕ, μας ζήτησαν ένα 24ωρο, αμέσως μετά λήφθηκαν αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν, δεν θα δημοσιοποιηθούν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται πως υπάρχει ένα μοτίβο από τουρκικής πλευράς, τη στιγμή που η ε/κ πλευρά προσπαθεί συνεχώς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι διαχρονική αυτή η προσέγγιση (των Τούρκων) χωρίς να υποβαθμίζω ή να υποτιμώ. Αναφέρθηκα προηγουμένως στα Στροβίλια, υπάρχουν πολλά περιστατικά που βλέπουμε. Παρόλα αυτά εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναρχίσει ο διάλογος.

«Αντιλαμβάνεστε ότι η παρούσα κατάσταση πράγματων, η πάροδος του χρόνου, η δημιουργία νέων τετελεσμένων, όπως αυτά που βιώνουμε, δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού. Άρα, από δικής μας πλευράς, είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών».

Σε ερώτηση αν η άρση των τετελεσμένων αποτελεί προϋπόθεση για επανέναρξη του διαλόγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η άρση των τετελεσμένων είναι προϋπόθεση για να μην υλοποιηθούν αποφάσεις που λήφθηκαν από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προανέφερα».

Ερωτηθείς αν θα φτάσει στην Κύπρο ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη ενημερωθεί από κάποιες χώρες που επιθυμούν να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ο σχεδιασμός μας αφορά τη θαλάσσια μεταφορά, τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Ήταν κάτι που συζήτησα και χθες με τον Εμίρη του Κατάρ, γνωρίζετε τον ρόλο του Κατάρ γενικότερα σε αυτή την κρίση, και είμαστε αποδέκτες αιτημάτων από χώρες, έτσι ώστε να μεταφέρουν εδώ ανθρωπιστική βοήθεια και από εδώ να μεταφερθεί για τους Παλαιστίνιους», σημείωσε σχετικά.

Ερωτηθείς πότε θα υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχώς γεγονότα που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα».