Γάζα – Ισραήλ: Τρίτος γύρος ανταλλαγής ομήρων – αιχμαλώτων σήμερα

Ακόμη μια  ήρεμη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Γάζας, ενώ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ανταλλαγή ομήρων – αιχμαλώτων τη δεύτερη ημέρα της τετραήμερης εκεχειρίας.  39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – όλοι γυναίκες και παιδιά –  έφτασαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ 13 Ισραηλινοί και τέσσερις Ταϊλανδοί αιχμάλωτοι έφτασαν στο Ισραήλ.

Σήμερα πρόκειται να απελευθερωθούν περισσότεροι με τις ελπίδες για παράταση της εκεχειρίας να αναπτερώνονται αν και το Ισραήλ υπενθυμίζει ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 14. 800 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Στο Ισραήλ, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 1. 200.

Ελπίδες για παράταση της συμφωνίας

Το Κατάρ ελπίζει να παραταθεί η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς πέρα από τις τέσσερις ημέρες που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Μαζίντ αλ Ανσάρι.

Με βάση την τρέχουσα συμφωνία η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα και στο πλαίσιό της θα αφεθούν ελεύθεροι 50 από τους ομήρους που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας. 

Ισραηλινοί διαμαρτύρονται κατά του Νετανιάχου μπροστά από την κατοικία του

Ισραηλινοί πραγματοποίησαν διαδήλωση μπροστά από την κατοικία του πρωθυπουργού Νετανιάχου στη Δυτική Ιερουσαλήμ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του.

«Ο Νετανιάχου είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για το κράτος του Ισραήλ«, έγραφε ένα πανό.

Ένα άλλο έγραφε «Ο Μπίμπι είναι επικίνδυνος, παραιτήσου τώρα«.

Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν επίσης ισραηλινές σημαίες, εμποδίστηκαν από την αστυνομία να πλησιάσουν την κατοικία.

Η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει σήμερα Κυριακή μια τρίτη ομάδα ισραηλινών αιχμαλώτων σε ανταλλαγή με παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το Σάββατο απελευθέρωσε 13 Ισραηλινούς και τέσσερις Ταϊλανδούς αιχμαλώτους. Το Ισραήλ, με τη σειρά του, απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου δήλωσε ότι έλαβε έκτοτε έναν κατάλογο των αιχμαλώτων που επρόκειτο να απελευθερωθούν από τη Χαμάς την Κυριακή. Ο κατάλογος ελέγχεται από τους αξιωματούχους ασφαλείας, ανέφερε, και οι οικογένειες έχουν ενημερωθεί.