Ρώσος Πρόεδρος θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη της ομάδας κρατών BRICS

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συμμετάσχει σε εικονική σύνοδο κορυφής της ομάδας κρατών BRICS την Τρίτη για να συζητήσει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Της συνάντησης θα προεδρεύσει ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Σίριλ Ραμαφόζα, με την ελπίδα να βρεθεί μια κοινή απάντηση στη σύγκρουση που μαίνεται πάνω από έξι εβδομάδες.

«Στις 21 Νοεμβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συμμετάσχει σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής των BRICS (μέσω τηλεδιάσκεψης) για να συζητηθεί η παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση», ανέφερε το Κρεμλίνο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκτός από τη Ρωσία, η ομάδα BRICS περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Η Νότια Αφρική είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα συμμετάσχει επίσης στην εικονική συνάντηση και ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί με κοινή δήλωση.

Η Ρωσία διατηρεί ιστορικά στενούς δεσμούς τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστίνιους. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο. Ακόμη, έχει επικρίνει τη Δύση για πυροδότηση εντάσεων στην περιοχή και το Ισραήλ για τη συμπεριφορά του στη σύγκρουση.

Η συνάντηση έρχεται μέρες αφότου οι ηγέτες της ομάδας APEC, η οποία περιλαμβάνει την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή απάντηση στον πόλεμο.