Γάζα:-Φρικιαστικές εικόνες στη Τζαμπαλίγια-Λουτρό αίματος σε σχολείο του ΟΗΕ-Εκκενώνεται το Αλ-Σίφα

Δραματικές είναι οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του σχολείου στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, ενώ εκφράζονται φόβοι για δεκάδες νεκρούς. Την ίδια ώρα, αρκετοί γιατροί, ασθενείς και άμαχοι οι οποίοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, το εγκατέλειψαν το πρωί του Σαββάτου, έπειτα από εντολή για εκκένωση που τους έδωσε ο ισραηλινός στρατός.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το θάνατο περισσότερων από 80 ανθρώπων σε δύο επιδρομές του ισραηλινού στρατού σε καταυλισμό προσφύγων που διευθύνεται από τον ΟΗΕ στη Τζαμπαλίγια, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Το πρώτο πλήγμα στον καταυλισμό χτύπησε το σχολείο αλ-Φακούρα, όπου βρισκόταν μεγάλος αριθμός ασθενών, γιατροί και άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρέθηκαν εκεί εγκλωβισμένοι λόγω των συγκρούσεων.

Το δεύτερο πλήγμα χτύπησε κατοικία του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια και σκότωσε 32 μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους 19 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο της Χαμάς δίνοντας στην δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα της οικογένειας Αμπού Χαμπάλ.

Την είδηση για το χτύπημα στο σχολείο αλ-Φακούρα επιβεβαίωσε και ο Γενικός Επίτροπος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρίνι ο οποίος ανέφερε ότι έλαβε «φρικιαστικές» φωτογραφίες και τηλεοπτικά πλάνα πολλών ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από μία επίθεση σε σχολείο της UNRWA που βρίσκεται βορείως της Γάζας.

Με τις μάχες να συνεχίζονται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει σε σχολεία που διοικούνται από τα Ηνωμένα Έθνη κοντά στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο για προστασία από τους ανελέητους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Η εκπρόσωπος της UNRWA Ταμαρα ελ-Ριφάι είπε στο Al Jazeera ότι η Παλαιστινιακή Υπηρεσία προσφύγων δεν ήταν πλέον σε θέση να παρέχει προστασία στους ανθρώπους που έρχονται στα καταφύγια και τα σχολεία της εν μέσω του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού του θύλακα από το Ισραήλ.

Μιλώντας από το Αμμάν της Ιορδανίας, η Ελ-Ριφάι είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν πληγεί 70 κτίρια της UNRWA.

«Εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε πλέον προστατευμένοι», σημείωσε και πρόσθεσε: «Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές». Παρόλα αυτά, σημείωσε πως δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωση ότι η επίθεση στο σχολείο αλ-Φακούρα αποδεικνύει ότι ο κηρυγμένος πόλεμος του Ισραήλ εναντίον αμάχων στοχεύει στο να αδειάσει ολόκληρη τη βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας από όλη την παλαιστινιακή παρουσία.

Ο Ισραηλινός στρατός (IDF) στην τελευταία του ενημέρωση είπε ότι τις τελευταίες 24 ώρες στρατεύματα «διεξήγαγαν δραστηριότητες στις περιοχές Ζαϊτούν και Τζαμπαλίγια, κατά τις οποίες αντιμετώπισαν τρομοκράτες που επιχειρούσαν σκόπιμα από περιοχές αμάχων και επιτέθηκαν στα στρατεύματα χρησιμοποιώντας αντιαρματικούς πυραύλους και εκρηκτικά».

Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της «εξάλειψαν» έναν αριθμό στελεχών της Χαμάς κατά τη διαδικασία, «και χτύπησαν μεγάλο αριθμό τρομοκρατικών υποδομών».

Σχολιάζοντας τον βομβαρδισμό του σχολείου αλ-Φακούρα, η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα θεωρήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για την επίθεση και τα εγκλήματά του κατά παιδιών και αμάχων.

«Μιλάμε για εγκλήματα πολέμου, εθνοκάθαρση, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Al Jazeera, αναφερόμενος στον ισραηλινό βομβαρδισμό σχολείων, νοσοκομείων, σπιτιών και καταφυγίων.

Δραματική εκκένωση του Αλ Σίφα

Κρατώντας λευκές σημαίες εγκατέλειψαν το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας αρκετοί από τους ασθενείς και τους αμάχους οι οποίοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε αυτό σύμφωνα με μαρτυρίες την ώρα που γιατρός δηλώνει ότι θα μείνει δίπλα στους 120 ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν.

«Σηκώσαμε τα χέρια μας και κρατήσαμε λευκές σημαίες», είπε στο BBC ένας δημοσιογράφος που έφυγε από το νοσοκομείο.

Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν το νοσοκομείο, γιατροί, ασθενείς και τραυματίες, κάποιοι ακρωτηριασμένοι, κάποιοι πολύ αδύναμοι, προχωρούσαν προς την κατεύθυνση της αρτηρίας Σαλαχεντίν, που οδηγεί προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σε αυτήν τη ζώνη ο ισραηλινός στρατός θέλει να μετακινηθούν οι 1,1 εκατομμύριο κάτοικοι του βορείου τμήματος του μικρού παλαιστινιακού θύλακα, όπου εστιάζονται μέχρι τώρα οι χερσαίες μάχες κατά της Χαμάς.

Πολλοί είναι και οι κάτοικοι της Γάζας που κατευθύνεται προς το νότιο τμήμα της Γάζας, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να κάνουν γνωστό ότι έχει τεθεί σε ισχύ ανθρωπιστική παύση για τη διευκόλυνση της μετακίνησής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρίψεις φυλλαδίων με τους οποίους καλούν τους Παλαιστίνιους να φύγουν προς Νότο είναι καθημερινές από τον Ισραηλινό στρατό.

Αντιπαράθεση για την εκκένωση

Η εκκένωση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Λωρίδας της Γάζας, που είναι περικυκλωμένο από τους Ισραηλινούς, έχει προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στη διοίκηση του νοσοκομείου και τον Ισραηλινό στρατό. Άνθρωποι που βρίσκονταν στο νοσοκομείο ανέφεραν ότι ακούστηκε από τα μεγάφωνα ένα μήνυμα που τους έλεγε να εκκενώσουν το νοσοκομείο άμεσα, με τον ισραηλινό στρατό να διαψεύδει και να υποστηρίζει ότι η εκκένωση έγινε μετά από αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου.

Στο νοσοκομείο παραμένουν 120 ασθενείς μεταξύ αυτών άτομα που είναι στην εντατική και πρόωρα βρέφη στις θερμοκοιτίδες που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Γιατροί παρέμειναν στο νοσοκομείο για να φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς. Ανάμεσά τους ο δρα Αχμέντ αλ Μοχαλλαλατί ένας Ιρλανδοπαλαιστίνιος γιατρός ο οποίος δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι πέντε συνάδελφοι μένουν στο νοσοκομείο.

«Πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο, καθώς βρίσκονται στα κρεβάτια της ΜΕΘ ή στις θερμοκοιτίδες μωρών», έγραψε στο Χ.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε ότι «είμαστε σε επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό για το θέμα τους» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.

«Θα κατευθυνθούμε σε οποιοδήποτε μέρος είναι η Χαμάς»

Οι μετακινήσεις γίνονται την ώρα που όλα δείχνουν ότι ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να διευρύνει την επιχείρησή του στη Γάζα καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι τα ισραηλινά στρατεύματα θα προχωρήσουν οπουδήποτε βρεθεί η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του νότιου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με το Ισραήλ το βόρειο τμήμα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 32 είναι οι νεκροί από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών κατά συγκροτημάτων κατοικιών στη νότια Γάζα, όπως δήλωσαν ιατρικές πηγές μετά τη νέα προειδοποίηση του Ισραήλ προς τους αμάχους, να απομακρυνθούν προς άλλες περιοχές.

Μία τέτοια εξέλιξη, θα αναγκάσει χιλιάδες Παλαιστίνιους που έφτασαν σε νότιες περιοχές, μετά από την επίθεση των Ισραηλινών στην πόλη της Γάζας, να μετακινηθούν πάλι, μαζί με τους κατοίκους της πόλης Χαν Γιουνίς.

Η Χαν Γιουνίς έχει περισσότερους από 400.000 κατοίκους με την ανθρωπιστική κρίση να επιδεινώνεται καθημερινά.

Χτυπήματα και στα νότια της Λωρίδας

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες (18/11) μετά από αεροπορική επιδρομή που έπληξε ένα σπίτι στην Χαν Γιουνίς, όπως δήλωσαν μέλη του υγειονομικού προσωπικού από το νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας.

Το Ισραήλ εξέδωσε νέα προειδοποίηση στους κατοίκους της πόλης που βρίσκεται στα νότια της Λωρίδας της Γάζας να απομακρυνθούν από τη γραμμή του πυρός και να πλησιάσουν την ανθρωπιστική βοήθεια, ως τελευταία ένδειξη ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη Χαμάς στη νότια Γάζα αφού υποτάξει τον βορρά.