Πληροφορίες για συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ για εκεχειρία – Με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 100 ομήρων

Σε συμφωνία για εκεχειρία φαίνεται ότι οδεύουν Χαμάς και Ισραήλ, με την ισλαμιστική οργάνωση να απελευθερώνει, ως αντάλλαγμα, 100 ομήρους.

Να θυμίσουμε ότι η Χαμάς είχε προτείνει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων, κυρίως ξένης υπηκοότητας, με αντάλλαγμα πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Νετανιάχου είχε απορρίψει την προσφορά, κάτι που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και εντός Ισραήλ.

Οι έμμεσες (μέσω Κατάρ) διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς έφεραν στην επιφάνεια διαφωνίες στο εσωτερικό της ισραηλινής ηγεσίας, με τη Μοσάντ και αρκετούς στρατηγούς να πιέζουν για την ταχύτερη δυνατή απελευθέρωση ομήρων, και τον Νετανιάχου να κρατάει αδιάλλακτη στάση. Η Μοσάντ είναι εκείνη που, παραδοσιακά, έχει τον πρώτο ρόλο σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων.

Πιέσεις για την απελευθερώσεις των ομήρων έχει ασκήσει και ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε ότι είχε ζητήσει παύση των εχθροπραξιών για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών. Ερωτηθείς αν ένιωθε απογοητευμένος από τον Νετανιάχου, απάντησε: «Πήρε λίγο παραπάνω χρόνο από ό,τι ήλπιζα».