Συνολικά 194 άτομα έφθασαν από Συρία στην Κύπρο με βάρκες το Σάββατο

Συνολικά 194 άτομα από τη Συρία έφτασαν με τέσσερις βάρκες το βράδυ του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου στην Κύπρο, και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα».

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Λοϊζος Χατζηβασιλείου, Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών το βράδυ του Σαββάτου εντοπίστηκαν από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, τέσσερις βάρκες οι οποίες ξεκίνησαν από τον Λίβανο με συνολικά 194 άτομα από τη Συρία.

Στην πρώτη βάρκα που εντοπίστηκε γύρω στις 11.30 χθες βράδυ, βρίσκονταν 110 άτομα. Αυτή είχε προορισμό την Αγία Νάπα. Στη συνέχεια εντοπίστηκε και δεύτερη με 52 πρόσωπα, επίσης με προορισμό την Αγία Νάπα».

Αργότερα εντοπίστηκαν άλλες δύο βάρκες οι οποίες οδηγήθηκαν από τις υπηρεσίες της Δημοκρατίας στο λιμάνι της Λάρνακας. Η πρώτη μετέφερε 8 και η δεύτερη 24 άτομα, ενώ όλοι οι αφιχθέντες οδηγήθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά.

Προς το παρόν, συνέχισε ο κ. Χατζηβασιλείου, «είμαστε μέσα στα πλαίσια της χωρητικότητας του ‘Πουρνάρα’, και ανοίχτηκαν πρόσθετες σκηνές προκειμένου να φιλοξενηθούν τα 194 πρόσωπα. Για τη διαχείριση των αφιχθέντων ενημερώθηκε η Πολιτική Αμυνα, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο ‘Ναυκράτης’ που αφορά την αντιμετώπιση εισροών μεταναστών, το οποίο προνοεί μεταξύ άλλων την εξασφάλιση έκτακτων χώρων φιλοξενίας από την Πολιτική Άμυνα».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χατζηβασιλείου είπε πως «έγινε καταγραφή των εξοπλισμών που υπάρχουν τόσο στο ‘Πουρνάρα’ όσο και στις ‘Λίμνες’, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να γνωρίζουν πόσες κενές θέσεις υπάρχουν για να φιλοξενήσουν μετανάστες», σε περίπτωση που υπάρξουν νέες αφίξεις στη Δημοκρατία λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σημείωσε ακόμα ότι έχει υποβληθεί αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή Έκτακτης Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να σταλεί στην Δημοκρατία πρόσθετος εξοπλισμός, δηλαδή αντίσκηνα και τέντες.

Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε, εξάλλου, ότι «έγιναν συνολικά τέσσερις συλλήψεις ατόμων που φαίνεται να ήταν οι διακινητές και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση διαταγμάτων κράτησής τους».