Νέα δεδομένα από τη νέα σύρραξη

Του Νίκου Κατσουρίδη

Ο νέος γύρος του θανάτου και της φρίκης στα γειτονικά εδάφη του Ισραήλ και της Παλαιστίνης καταδεικνύει ορισμένα συγκεκριμένα δεδομένα. 

Δεδομένο πρώτο:  Μακροχρόνια άλυτα προβλήματα δεν οδηγούν στην ειρήνη επειδή για το ένα ή άλλο χρονικό διάστημα επιβάλλεται η σιωπή των αμνών.  Δεδομένο δεύτερο:   Η ειρήνη επικρατεί όταν δοθούν λύσεις που στηρίζονται σε αρχές που δημιουργούν προϋποθέσεις για ζωή και ευημερία όλων των εμπλεκομένων.  Δεδομένο τρίτο:  Οι λύσεις πρέπει να ικανοποιούν έστω στα βασικά το περί δικαίου αίσθημα και την ασφάλεια όλων των πλευρών που είναι εμπλεκόμενες.  Δεδομένο τέταρτο:  Και αν ακόμα τα βρουν οι άμεσα αντιμαχόμενοι, και υποτίθεται ότι οι γείτονες μας τα βρήκαν μερικές φορές στο παρελθόν, χρειάζεται συνέπεια στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων όχι μόνο από τους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και από τους έξωθεν εμπλεκόμενους. 

Δεδομένο πέμπτο:  Στο κόσμο όσο πίσω και να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου είναι δύσκολο να βρούμε μακροχρόνια άλυτο πρόβλημα στο οποίο να μην εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πέραν από τους εσωτερικούς δρώντες και παράγοντες απ΄ έξω, οι οποίοι πολλές φορές αν δεν έχουν δημιουργήσει ένα πρόβλημα, το συντηρούν, ανέχονται και υποθάλπουν. 

Δεδομένο έκτο:  Η βία, το αίμα, ο θάνατος και η δυστυχία γεννούν αντίποινα, περιπλέκουν την επίλυση των προβλημάτων και διευκολύνουν τα ακραία κινήματα και τον εξτρεμισμό να κερδίζουν έδαφος. 

Δεδομένο έβδομο:   Οι εξελίξεις αρνητικές ή θετικές αναφορικά με ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, πλέον ποτέ δεν επηρεάζουν μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους.  Αυτή τη στιγμή πέραν από τη φρίκη και τον φόβο που προκαλούν όσα παρακολουθούμε ο έτερος φόβος που επεκτείνεται σε όλα τα γειτονικά κράτη, την περιφέρεια αλλά και διεθνώς, είναι ο φόβος της διεύρυνσης των πολεμικών συγκρούσεων. 

Δεδομένο όγδοο:  Παρ΄ όλα τα προηγμένα συστήματα ελέγχου και ασφάλειας, παρά την όποια αναπτυγμένη τεχνολογία, τα σκληρά μέτρα, έως απάνθρωπα ενίοτε, έχουν επισυμβεί τόσον η 11η Σεπτεμβρίου, όσον και η φρικιαστική εξέλιξη δίπλα μας, αποδεικνύοντας ότι ποτέ δεν είναι αρκετά.  Εξ’ ού και ο φόβος αντιποίνων σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Δεδομένο ένατο:   Στον κόσμο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 8 -10 χρόνια με τη δημιουργία της νέας διεθνούς πραγματικότητας, όπου συγκρούονται ολομέτωπα και εφ΄όλης της ύλης, η συλλογική Δύση και η συλλογική Ανατολή, τεράστιες θα είναι οι παράπλευρες απώλειες.  Όλο και στενεύουν τα περιθώρια άσκησης πολιτικής με βάση τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, για τα μικρότερης και μεσαίας ισχύος κράτη. 

Δεδομένο δέκατο:  Στις μέρες μας η συμμετοχή σε διεθνείς συμμαχίες κοστίζει πλέον ακριβά αλλά και χωρίς αυτές, δεν είναι σίγουρη η ασφάλεια. 

Δεδομένο εντέκατο:  Η ταχύτητα με την οποία διαχέεται ο πόλεμος και η βία τις μέρες μας, η ένταση των φρικαλεοτήτων και η έκταση τους ,δημιουργούν τις προϋποθέσεις ο κόσμος σύντομα να ξεχνά το ένα μέγα πρόβλημα και να εστιάζει στο επόμενο.  Για παράδειγμα ο Ζελένσκι φοβάται τώρα, ότι θα ξεχαστεί η Ουκρανία και θα μειωθεί η δυτική βοήθεια. 

Δεδομένο δωδέκατο:  Η κρίση στη γειτονιά μας δεν θα μείνει στη γειτονιά μας.  Όπως και να εξελιχθεί πλέον, όντως θα αλλάξει την Μέση Ανατολή.  Δεν γνωρίζω αν θα αλλάξει προς την κατεύθυνση που υπονοεί ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.  Για παράδειγμα η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ και Αραβικών Κρατών όχι μόνο ανατρέπεται, αλλά ορισμένα αραβικά καθεστώτα ίσως κινδυνεύσουν και με ανατροπή.  Επιπρόσθετα αν η Σαουδική Αραβία δεν συνεχίσει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, ο επηρεασμός που θα επέλθει θα έχει παναραβική σημασία, περιφερειακή αλλά και διεθνή. 

Δεδομένο δέκατο τρίτο:  Τα όσα τραγικά διαδραματίζονται στα γειτονικά ιστορικά εδάφη θα αυξήσουν και θα επιτείνουν τη σύγκρουση ιδεολογικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών αντιλήψεων σε όλα τον πλανήτη. 

Δεδομένο δέκατο τέταρτο:  Οι συνέπειες του νέου πολέμου θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση μεταναστευτικών ροών.  Μόνο στη Γάζα ζούσαν έως πριν λίγες μέρες 3 εκ. άνθρωποι.  Οι μεταναστευτικές ροές θα αυξήσουν τα οικονομικά και άλλα προβλήματα, που προκαλούνται από το μεταναστευτικό στη Δύση και ειδικά στην Ε.Ε. 

Δεδομένο δέκατο πέμπτο:  Τα προβλήματα που οι νέες μεταναστευτικές ροές θα δημιουργήσουν θα ενισχύσουν εκ νέου τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη αλλά και τα ακραία ισλαμικά κινήματα. 

Δεδομένο δέκατο έκτο:  Οι τραγικές εξελίξεις σε Παλαιστίνη και Ισραήλ θα επιφέρουν αλλαγές στο ισοζύγιο μεταξύ Δύσης και Ανατολής.  Ειδικά θα επηρεάσουν αναλόγως της έκβασης τους και την προεκλογική εκστρατεία στις Η.Π.Α.

Δεδομένο δέκατο έβδομο:   Η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί νέα κτυπήματα εξαιτίας του πολέμου.

Δεδομένο δέκατο όγδοο:  Οι ροές ενέργεια και η ενεργειακή ασφάλεια επίσης θα επηρεαστούν αρνητικά.

Δεδομένο δέκατο ένατο:  Η Τουρκία θα προσπαθήσει και ήδη το κάνει να ψαρεύσει σε θολά νερά, συνεχίζοντας τη σχοινοβασία ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Δεδομένο εικοστό:  Οι ισορροπίες ανάμεσα στα αραβικά αλλά ανάμεσα στα Ισλαμικά κράτη θα επηρεαστούν ποικιλοτρόπως.