Διευκολύνσεις και μειώσεις χρεώσεων εξήγγειλε η Ελληνική Τράπεζα για πελάτες της

Μειώσεις χρεώσεων και νέες διευκολύνσεις για πελάτες της, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους λήπτες ΕΕΕ, εξήγγειλε την Τετάρτη σε διάσκεψη Τύπου η Ελληνική Τράπεζα. Μεταξύ άλλων, προσφέρει επέκταση του ορίου για δωρεάν μεταφορές χρημάτων SEPA στις 5.000 ευρώ, μειωμένες χρεώσεις στο ταμείο για πελάτες άνω των 65 ετών και ειδικές ρυθμίσεις για λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

Ο Ανώτατος Διευθυντής Τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας, Φοίβος Στασόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι είναι πραγματικότητα ότι υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις, αύξηση των επιτοκίων και κατά συνέπεια υπάρχει μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα και μειωμένη αγοραστική δύναμη.

Πρόσθεσε ότι η Ελληνική Τράπεζα είναι μια τράπεζα με αυξημένη κοινωνική ευαισθησία και διανύει μια χρονιά κατά την οποία θα υπάρχει αυξημένη κερδοφορία μετά από πολλά χρόνια αρνητικών αποτελεσμάτων.

Η βοήθεια προς τους πελάτες θα πρέπει να γίνει με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, είπε ο κ. Στασόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτή θα διέπεται από τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι ότι αυτό θα πρέπει να γίνει έγκαιρα, δεύτερον να γίνει στοχευμένα και τρίτον να υλοποιείται για όσο είναι αναγκαίο.

Πιο συγκεκριμένα με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων και ευκολότερων λύσεων για τους πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας ο κ. Στασόπουλος, ανακοίνωσε την επέκταση του ορίου δωρεάν μεταφοράς εμβασμάτων SEPA μέσω του Online Banking  από τα 1.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ, με ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου 2024. Πρόσθεσε ότι η δωρεάν υπηρεσία ισχύει για διαδικτυακές μεταφορές χρημάτων σε ευρώ, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και με κανονική ημερομηνία εκτέλεσης.

Επιπλέον ο κ. Στασόπουλος δήλωσε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι πελάτες, με σύνταξη κάτω των 800 ευρώ το μήνα, η οποία κατατίθεται σε λογαριασμό ταμιευτηρίου της Τράπεζας, θα επωφεληθούν για έναν χρόνο από μηδενικά έξοδα διατήρησης Λογαριασμού Ταμιευτηρίου, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2023. Επεσήμανε ότι τα μέτρα αυτά είναι άμεσα, στοχευμένα για αυτούς που έχουν ανάγκη και με προσωρινή ισχύ υποδεικνύοντας ότι πέραν των 35.000 πελατών της Ελληνικής Τράπεζας θα επωφεληθούν από αυτό το μέτρο.

Το τρίτο μέτρο όπως είπε ο κ. Στασόπουλος αφορά τους λήπτες του ΕΕΕ που έχουν Λογαριασμό Basic εξηγώντας ότι θα συνεχίσουν αυτοί οι λογαριασμοί να λειτουργούν χωρίς καμία χρέωση σημειώνοντας ότι με τη χρεωστική κάρτα του Basic μπορούν πραγματοποιούν όλες τις βασικές τραπεζικές συναλλαγές χωρίς χρέωση. Υπέδειξε ότι από αυτό το μέτρο επωφελούνται γύρω στις 21.000 πελάτες.

Ο κ. Στασόπουλος ερωτηθείς για το εάν λόγω των πληθωριστικών τάσεων και της αύξησης των επιτοκίων έχει αυξηθεί ο αριθμός των κόκκινων δανείων δήλωσε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί τέτοιες ενδείξεις παρόλο που παρακολουθούνται πολύ στενά και είναι θέμα που προβληματίζει το τραπεζικό ίδρυμα.   

Μιλώντας για το θέμα των επιτοκίων ο κ. Στασόπουλος είπε ότι ως Ελληνική Τράπεζα στο θέμα των δανείων που διέπουν τις χορηγήσεις η πλειοψηφία των πελατών της εν λόγω τράπεζας δεν επηρεάστηκε στον βαθμό που επηρεάστηκε ο μέσος Κύπριος και ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης από τις αυξήσεις του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς το επιτόκιο των χορηγήσεων συνδέεται με το βασικό επιτόκιο της Ελληνικής Τράπεζας.

Όσον αφορά τα καταθετικά επιτόκια ο κ. Στασόπουλος είπε ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες κινήσεις σημειώνοντας ότι στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας δεν είναι λογικό να προσφέρονται υψηλά καταθετικά επιτόκια.

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Ασσιώτης, είπε ότι στη σημερινή περίοδο υψηλού πληθωρισμού, η ανάγκη να στηριχθεί η κοινωνία είναι επιτακτική. «Τα ανακουφιστικά μέτρα που λαμβάνουμε πρέπει να είναι στοχευμένα με έμφαση στους ηλικιωμένους, που αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα», είπε.

«Καθώς οι ηλικιωμένοι συχνά χρειάζονται πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες και συχνά επισκέπτονται τα καταστήματά μας, έχουμε εισαγάγει τους «meeter and greeters» για να βοηθήσουν στην εξοικείωση των πελατών με τα δωρεάν ηλεκτρονικά κανάλια μας», είπε ο κ. Ασσιώτης. Σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί με απώτερο σκοπό τη συνεχή βελτίωση της εξυπηρέτησης και στήριξης όλων των πελατών της Ελληνικής Τράπεζας και ειδικότερα των ηλικιωμένων.

Ο κ. Ασσιώτης πρόσθεσε ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα υπαλλήλων της Ελληνικής Τράπεζας στο Κέντρο Επικοινωνίας του Πελάτη που είναι στελεχωμένο με σχεδόν 80 άτομα με το οποίο μπορεί κανείς να επικοινωνήσει για να λύσει απορίες του. Ανέφερε ότι έχει εισαχθεί ακόμη μια καινοτομία με το «book a meeting» μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να διευθετήσει συνάντηση σε κατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας με φυσική παρουσία ή να πραγματοποιήσει ακόμα και διαδικτυακή συνάντηση.

Ο Γιώργος Σκλάβος, Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Τράπεζας, είπε από πλευράς του ότι ως απότοκο των ενεργειών της τράπεζας πλέον το 96% των αναλήψεων της Ελληνικής Τράπεζας γίνονται από τα ΑΤΜ προσθέτοντας ότι από τα ίδια συστήματα γίνεται πλέον το 85% των καταθέσεων με το ποσοστό των καταθέσεων σε επιταγές να ανέρχεται στο 72%.

Εξάλλου, σύμφωνα και με δελτίο Τύπου της Τράπεζας σημειώνεται ότι οι πελάτες άνω των 65 ετών που δυσκολεύονται στη χρήση των εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης, από τις 2 Ιανουαρίου 2024 θα επωφελούνται από χαμηλότερες χρεώσεις για συναλλαγές στο ταμείο.

Όπως εξηγείται, πέραν της χαμηλότερης χρέωσης που ισχύει σήμερα για αναλήψεις μετρητών στο ταμείο, θα ισχύουν χαμηλότερες χρεώσεις και για καταθέσεις μετρητών και επιταγών, αλλά και για την εξαργύρωση επιταγών στο ταμείο.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα είναι η μοναδική τράπεζα στην Κύπρο που προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν αναλήψεις μετρητών σε ευρώ από ATM οποιασδήποτε τράπεζας στον κόσμο με τη χρήση χρεωστικής κάρτας συνδεδεμένης με λογαριασμό Ταμιευτηρίου ή Λογαριασμό Basic της Ελληνικής Τράπεζας.