Αρμενία:Μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του ευρωατλαντιστή Πασινιάν-Πιθανή ανατροπή

Χρεωκοπεί η κυβέρνηση του ευρωατλαντιστή Πασινιάν, η οποία δεν μπορεί να υπερασπίσει το θυλάκα του Αρτσάχ και να υπερασπίσει την παρουσία και τα δικαιώματα του πληθυσμού στην περιοχή, η οποία ήταν αυτόνομη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.Σύμμαχος, δυστυχώς, του Τουρκοαζέρικου επιθετικού μπλοκ η εθελόδουλη Ελλάδα, απομονωμένη, αφήνοντας την Τουρκία να αλωνίζει στην περιοχή.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Καύκασο, καθώς διαδηλωτές πολιορκούν τα κυβερνητικά κτίρια στο Ερεβάν ζητώντας από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ν.Πασινιάν, να παραιτηθεί άμεσα. O Πασινιάν κατηγορεί κύκλους εντός και εκτός χώρας ότι “επιδιώκουν πραξικόπημα”.

Πριν λίγο αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές έξω από κυβερνητικά κτίρια και το προεδρικό μέγαρο ενώ η Αστυνομία δίνει αγώνα για να απωθήσει τους εξοργισμένους Αρμένιους.

Αιτία είναι η παθητική στάση του Πασινιάν ο οποίος διέταξε όλο το στρατιωτικό προσωπικό των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων να μην ανοίξουν πυρ κατά των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος των συνόρων.

Αυτό σημαίνει ότι ο Πασινιάν εγκατέλειψε το Ναργκόρνο Καραμπάχ ή Αρτσάχ. Τα σύνορα στον Καύκασο αλλάζουν. Οι Αζέροι θα ανακαταλάβουν ολόκληρη την περιοχή που έχασαν το 1994.

Αλίεφ: «Η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι οι παράνομοι αρμενικοί σχηματισμοί υψώσουν τη λευκή σημαία»

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την επίθεσή του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ την ώρα που ο Αρμένιος πρωθυπουργός Πασινιάν έχει στενές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν πλήττουν στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία στην πραγματικότητα βρέθηκε χωρίς στρατιωτική βοήθεια από το Ερεβάν.

Ο Πασινιάν δήλωσε ευθέως ότι δεν θα υπάρξει αποστολή του αρμενικού στρατού στο Καραμπάχ και ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μονάδες των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αρτσάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από τις αρμενικές ένοπλες ομάδες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», να παραδοθούν, διαφορετικά θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση μέχρι τέλους» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο την διοίκηση της προεδρίας.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, τόνισε ότι σκοπός της επιχείρησης (που αποκαλείται αντιτρομοκρατική από το Μπακού) είναι η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ.

“Η επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου οι παράνομοι ένοπλοι σχηματισμοί των Αρμενίων υψώσουν τη λευκή σημαία.

Είμαστε έτοιμοι για μια συνάντηση στο Yevlakh (πόλη στο Αζερμπαϊτζάν ) με εκπροσώπους του αρμενικού πληθυσμού που ζει στην περιοχή Καραμπάχ της χώρας μας” τόνισε ο Αλίεφ.

Οργή στο Ερεβάν: «Ο Νίκολ είναι προδότης»

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην κυβερνητική πλατεία του Ερεβάν.

Οι Αρμένιοι κατηγορούν τον Πασινιάν γι αυτό που συμβαίνει τώρα στο Καραμπάχ και απαιτούν να προστατεύσει τους Αρμένιους που ζουν στην περιοχή.

“Ο Νικόλ είναι προδότης” φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Πασινιάν κατήγγειλε εκείνους που καλούν σε «πραξικόπημα» στη χώρα του, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ορισμένα άτομα, σε ορισμένες δυνάμεις, να κάνουν πραξικόπημα στην Αρμενία.

Υπάρχουν ήδη εκκλήσεις από διάφορα μέρη για πραξικόπημα στην Αρμενία», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος.

Την ίδια ώρα η αρμενική τηλεόραση μετέδιδε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν.

Κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).

Η αντιπολίτευση έχει προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια να ανατρέψει τον Πασινιάν, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για την ήττα στον σύντομο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, το φθινόπωρο του 2020. Τότε, οι μαζικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν ανάγκασαν τον Πασινιάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο ίδιος ο Πασινιάν αναδείχθηκε πρωθυπουργός μετά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του 2018.