Διεθνές ενδιαφέρον για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Αρχιζει τη Δευτέρα στην Αθήνα

Διεθνές ενδιαφέρον προσελκύει η δίκη της Χρυσής Αυγής που αρχίζει τη Δευτέρα, στην Αθήνα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου 69 πρόσωπα, ανάμεσά τους και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος από τις εκλογές του 2012, αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που, κατά το κατηγορητήριο, «έχει δομή, ιεραρχία και ναζιστικού τύπου πρακτική, που διέπραττε προς επίτευξη των πολιτικών της στοχεύσεων σωρεία εγκληματικών πράξεων».ÁÍÁÊÑÉÔÇÓ ÑÏÕÐÁÊÉÁÓ Ã ×ÑÕÓÇ ÁÕÃÇ

Από την έκβαση της δίκης, η οποία θα διεξαχθεί, παρά τις αντιδράσεις των περιοίκων, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις φυλακές Κορυδαλλού, εκτιμάται ότι μπορεί να κριθεί το μέλλον του 3ου σε δύναμη κόμματος της ελληνικής Βουλής.

Στις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η Χρυσή Αυγή ψηφίστηκε από το 6,28% του εκλογικού σώματος, και κατέχει 17 έδρες στη νέα Βουλή.

Πολλές δεκάδες δημοσιογράφοι, εκτός των ήδη ευρισκομένων στην Αθήνα ως μόνιμοι ανταποκριτές, έχουν έλθει στην Ελλάδα από διάφορα μέρη του κόσμου, για να καλύψουν μία δίκη στην οποία, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο, πιθανώς για πρώτη φορά και στην Ευρώπη, θα καθίσουν στο σκαμνί άνθρωποι που κατηγορούνται για βαριά εγκλήματα «ναζιστικής πρακτικής και έμπνευσης» και που, εάν κριθούν ένοχοι, μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης άνω των 10 ετών.

Στο ad-hoc δικαστήριο του Κορυδαλλού, όπου εξακολουθούν να είναι προφυλακισμένα αρκετά στελέχη της οργάνωσης, ανάμεσά τους και ο εκπρόσωπος Τύπου Ηλίας Κασιδιάρης, βουλευτές, μέλη του κόμματος, αξιωματικοί της αστυνομίας και άλλοι, αναμένεται να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, όχι μόνο λόγω της αναμενόμενης παρουσίας εκατοντάδων εκπροσώπων των ΜΜΕ, αλλά και λόγω ισχυρής αστυνομικής παρουσίας προς αποτροπή πιθανών επεισοδίων.

Ήδη τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, αλλά και υποστήριξης προς τους κατηγορούμενους.

Η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον στελεχών της αυτοονομαζόμενης «εθνικιστικής οργάνωσης», την οποία τα περισσότερα ελλαδικά και ξένα ΜΜΕ αποκαλούν «ναζιστική», και της συνακόλουθης προφυλάκισης τους για την κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, έγινε ως αποτέλεσμα επείγουσας ανακριτικής έρευνας που διετάχθη (με στοιχεία που παρείχε και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης), λίγο μετά την δολοφονία, το Σεπτέμβριο του 2013, του ράπερ μουσικού Παύλου Φύσσα στην περιοχή του Κερατσινίου, κοντά στον Πειραιά.

Για τη δολοφονία Φύσσα, 36 ετών τότε, που είχε και έντονη αντιφασιστική δράση, συνελήφθη και φυλακίστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς, 45 ετών, μέλος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος και ομολόγησε την πράξη του.

Η δικογραφία αναφέρει ότι λειτούργησε κατόπιν εντολών, αλλά ο ίδιος το αρνείται. Το ίδιο υποστηρίζουν και εκείνοι, υψηλά στην ιεραρχία του κόμματος, που κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί. «Καμία σχέση», δηλώνουν.

Η δίκη περιγράφεται ως «εξαιρετικά πολύπλοκη», αφού εκτός από την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, θα εξεταστούν και άλλες υποθέσεις όπως απόπειρα δολοφονίας 3 Αιγυπτίων ψαράδων μέσα στο σπίτι τους, επιθέσεις εναντίον μελών της συνδικαλιστικής εργατικής οργάνωσης ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ, και άλλες.

Η εξέταση αυτών των υποθέσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον τα εγκλήματα διαπράχτηκαν από στελέχη, μέλη και υποστηριχτές της Χρυσής Αυγής στα πλαίσια «εγκληματικής οργάνωσης», αναπόφευκτα θα ανοίξει οδηγήσει και σε αξιολόγηση από το δικαστήριο και άλλων άλλων υποθέσεων, όπως βίαιες επιθέσεις εναντίον Πακιστανών εργατών στην Κρήτη, τη δολοφονία Πακιστανού εργάτη στα Πετράλωνα, και επίθεση σε χώρο όπου σύχναζαν μετανάστες στα Πετράλωνα.

Οι υποθέσεις αυτές, όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή, περιγράφονται στην ογκωδέστατη δικογραφία ως σχετιζόμενες με «δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της».

Το υλικό που τίθεται στην κρίση των δικαστών περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, κατασχεθέντα ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων που καταγράφηκαν με εντολή του εισαγγελέα μετά τη δολοφονία Φύσσα, όσο και πολλές άλλες πριν το έγκλημα στο Κερατσίνι που θα κριθεί αν θα αξιολογηθεί ποινικά.

Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, είναι υπόλογη για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Ορισμένοι πρώην και νυν βουλευτές που θα καθίσουν στο εδώλιο, αντιμετωπίζουν και άλλες κατηγορίες που αφορούν κυρίως παραβάσεις το νόμου περί όπλων.

Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθούν αύριο Δευτέρα οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβαντίτης-Αβράμης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης.

Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Ν. Μιχαλολιάκος, Ηλ. Κασιδιάρης, Ι. Λαγός, Ν. Μίχος, του οποίου οι κατηγορίες αφορούν όπλα και πυρομαχικά, Στ. Μπούκουρας και Χρ. Παππάς. ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα).

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που αποφυλακίστηκαν λόγω της παρέλευσης του 18μηνου προφυλάκισης χωρίς να έχει αρχίσει η δίκη, όπως ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος, τελούν υπό αυστηρό, κατ’ οίκον περιορισμό.

Η δίκη, που εκτιμάται ότι λόγω πολλών ενστάσεων που θα τεθούν από τους δικηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων «για λόγους ουσιαστικούς αλλά και τυπικούς», όπως δήλωσε ένας εξ αυτών, δεν θα μπει από αύριο στην ακροαματική διαδικασία, αναμένεται να διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο.