Η τρόικα ελέγχει τη συμβατότητά του πλαισίου αφερεγγυότητας με το…μνημόνιο

Στη μελέτη των τελικών νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας, προκειμένου να εξεταστεί η συμβατότητά τους με το συμφωνημένο πλαίσιο του μνημονίου, προχωρούν οι διεθνείς πιστωτές της Κύπρου.

Πηγή των πιστωτών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι με την έγκριση του πλαισίου αφερεγγυότητας έγινε ένα σημαντικό βήμα.ÅÐÉÊÅÖÁËÇÓ ÔÑÏÉÊÁÓ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÕÃÅÉÁÓ

Το σημαντικό, είπε η ίδια πηγή, είναι ότι δεν ψηφίστηκε νέα αναβολή για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και ως εκ τούτου εκπληρώνεται το προαπαιτούμενο της πέμπτης αξιολόγησης.

Πλέον, οι πιστωτές θα μελετήσουν τα τελικά κείμενα των νομοσχεδίων προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσον αυτά συνάδουν με το συμφωνημένο πλαίσιο.

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα, το Eurogroup που συνέρχεται στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις και κατόπιν θα καθοριστεί νέα κάθοδος του κλιμακίου των πιστωτών.

Όπως λέχθηκε στο ΚΥΠΕ, υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες, αλλά το τελικό πρόγραμμα για μια νέα κάθοδο των πιστωτών δεν έχει καθοριστεί. “Θα πρέπει πρώτα να πάρουμε τα τελικά κείμενα των νομοσχεδίων για να τα μελετήσουμε,” δήλωσε η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για να παραστεί στις εαρινές συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ότι ο ίδιος εκτιμά πως «στις αμέσως επόμενες μέρες θα διευθετηθεί η κάθοδος των κλιμακίων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Παράλληλα, το ΔΝΤ με βάση τις δικές του διαδικασίες αναμένεται να θέσει στην ατζέντα του εκτελεστικού συμβουλίου το θέμα της εκταμίευσης της δικής του συνεισφοράς των €86 εκατομμυρίων στο πλαίσιο της έκτης δόσης. Η εκταμίευση του ποσού είχε παγώσει λόγω της αναβολής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, που αποτελούσε ένα από τα σημαντικά προαπαιτούμενα της ολοκλήρωσης της 5ης αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι η δόση των €350 εκατομμυρίων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είχε εκταμιευθεί.