Τζουζέπε Κόντε:«Απέτυχε η στρατηγική του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – Υποταγμένη στις ΗΠΑ η ΕΕ»

«Η απομόνωση της Ρωσίας δεν έγινε σε καμία περίπτωση πραγματικότητα».

Η στρατηγική του ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία βασίζεται στις στρατιωτικές προμήθειες και στη λογική της κλιμάκωσης, απέτυχε, ενώ η ίδια η κρίση εξέθεσε την αδυναμία της ΕΕ να επιδείξει ηγετική ικανότητα και έδειξε την υποταγή της στις ΗΠΑ. Ο Τζουζέπε Κόντε, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν ηγέτης του αντιπολιτευόμενου πολιτικού κόμματος Κίνημα Πέντε Αστέρων, εξέφρασε αυτή την άποψη το Σάββατο.

«Η στρατηγική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα στο ΝΑΤΟ, βασισμένη στις συνεχείς στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία και στη λογική της κλιμάκωσης, δεν οδήγησε σε στρατιωτική ήττα της Ρωσίας: δεν υπήρξε ήττα του ρωσικού στρατού στο Μπακχμούτ, δεν υπήρξε κατάρρευση των στρατιωτικών μονάδων του, δεν υπήρξε υποχώρηση κατά την ουκρανική αντεπίθεση. Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν οδήγησαν στη χρεοκοπία της και δεν έριξαν την οικονομία της», έγραψε ο Κόντε στη σελίδα του στο Facebook.

«Η απομόνωση της Ρωσίας δεν έγινε σε καμία περίπτωση πραγματικότητα. Αντιθέτως, μόλις ολοκληρώθηκε η 15η σύνοδος κορυφής της ομάδας BRICS με συγκεκριμένη προοπτική περαιτέρω επέκτασής της το 2024, η οποία θα καλύπτει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 38,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ», συνέχισε ο Κόντε.

Σύμφωνα με τον Κόντε, «η σύγκρουση στην καρδιά της παλιάς Ευρώπης αποκάλυψε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπτύξει μια αποτελεσματική κοινή στρατηγική και να επιδείξει ανεξάρτητη πολιτική και οικονομική ηγεσία, αναδεικνύοντας, αντίθετα, την υποταγή των [Ευρωπαίων] ηγετών στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Όπως σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, το κόμμα του ήταν πάντα «πεπεισμένο για την πλάνη της επιθυμίας να επιβληθεί στρατιωτική ήττα στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο Κόντε έχει επανειλημμένα ζητήσει την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας «τομής στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» με τη συμμετοχή του Βατικανού και «όλων των άλλων παικτών της διεθνούς κοινότητας».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν θα αφήσει» στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ζελένσκι «το δικαίωμα να αποφασίσει πώς, πότε και υπό ποιες συνθήκες θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων αντιτίθεται εδώ και καιρό στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Η θέση αυτή το έκανε έμμεσα να εγκαταλείψει τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό, γεγονός που οδήγησε στην πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι το καλοκαίρι του 2022.