Oι Ουκρανοί εκκενώνουν και το Κουπιάνσκ-Μεταφέρονται δυτικά του Oskol

Ο Ουκρανός στρατιωτικός Διοικητής του Κουπιάνσκ διέταξε την υποχρεωτική εκκένωση της πόλης από αμάχους καθώς και των περιοχών δυτικά του ποταμού Οσκόλ. Τα ρωσικά στρατεύματα θα εισέλθουν πολύ σύντομα στην πόλη.

Χτες η εκκένωση αφορούσε 53 οικισμούς στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο, στην αριστερή όχθη του ποταμού Oskol, σήμερα η εκκένωση επεκτάθηκε στην ίδια την πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή διεξάγονται μάχες οπισθοφυλακής. 

Οι Ουκρανοί υποχωρούν και φαίνεται πως αντικειμενικός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν μια νέα γραμμή άμυνας δυτικά του ποταμού Oskol με τις ρωσικές δυνάμεις να εκκαθαρίζουν ολόκληρη την ανατολική πλευρά του ποταμού.

Ουκρανοί ανέφεραν πως ο ρωσικός Στρατός επιτίθεται από τα βορειοανατολικά και οι μάχες ακούγονται πλέον μέσα στην πόλη.

Σύμφωνα με τους χάρτες που παρουσίασε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας,τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται περίπου 9-10 χιλιόμετρα βόρεια του Κουπιάνσκ και πλησιάζουν την πόλη από τα νοτιοανατολικά, από το Νοβοσελίφκ και την Ivanovka.

Ανακοινώθηκε υποχρεωτική εκκένωση του πληθυσμού στο Κουπιάνσκ!

Οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν την υποχρεωτική εκκένωση του πληθυσμού από το Κουπιάνσκ και τα περίχωρα του. Το αντίστοιχο μήνυμα μοίρασε η στρατιωτική διοίκηση της περιοχής του Χάρκοβο.

“Διατάξτε την υποχρεωτική εκκένωση του πληθυσμού σε ασφαλείς περιοχές της Ουκρανίας σε εδάφη που βρίσκονται κοντά στη ζώνη μάχης των οικισμών Dvoricanskaya, Petropavlovsk,  Kondrashivska, Kurilovskaya και Kupyanskaya” λέει το μήνυμα.

Η εκκένωση αφορά  πόλεις και χωριά όπως  Radkovka, Golubovka, Kovsharovka, Kurilovka, Mitrofanovka, Glushkova, Topoli, Κουπιάνσκ, Kupyansk-Uzlovoi και Kupyansk-Zaoskolie.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, έχει επίσης ανακοινωθεί η εκκένωση της διοίκησης και όλων των δημόσιων υπηρεσιών του Κουπιάνσκ.

Οι προσπάθειες μεταφοράς ουκρανικών εφεδρειών προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ανεπιτυχείς και οι Μονάδες εδαφικής άμυνας που κρατούσαν την άμυνα στην περιοχή του Κουπιάνσκ αποχώρησαν.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο κτίριο της διοίκησης του Κουπιάνσκ, στο οποίο ήταν συγκεντρωμένο μεγάλο στρατιωτικό σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το Κουπιάνσκ επιστρέφει σε ρωσικό έλεγχο! – Οι Ουκρανοί έχασαν δύο Ταξιαρχίες!

Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Mikhail Onufrienko τόνισε στο ρωσικό ΜΜΕ Vzglyad:

“Στην περιοχή του Χάρκοβο διεξάγονται μάχες βορειοανατολικά του Κουπιάνσκ. Τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σταδιακά. Συγκεκριμένα, σοβαρές επιτυχίες παρατηρούνται στην περιοχή Sinkovka.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται μείωση του ηθικού στις τάξεις του εχθρού, αφού η στρατιωτική ηγεσία υποσχέθηκε μια εύκολη αντεπίθεση αλλά η Ουκρανία δεν είχε καμία επιτυχία στην κατεύθυνση του Χάρκοβο, 

Ο Ονουφριένκο σημείωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν περίπου δύο ταξιαρχίες στην κατεύθυνση του Χάρκοβο και η κατάσταση στον τομέα Κουπιάνσκ του μετώπου επιδεινώνεται γι αυτούς.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις περικυκλώνουν σταδιακά την πόλη, αυτό είναι ήδη ορατό” εξήγησε ο Ονουφριένκο.

Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Λουγκάνσκ, Andrey Marochko, μίλησε για την επιτυχή προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς την κατεύθυνση του Κουπιάνσκ.

«Από την αρχή αυτής της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν καταλάβει έως και 20 ουκρανικά οχυρά και περίπου 15 θέσεις παρατήρησης.

Στην περιοχή των οικισμών Sinkovka, Olshany και Novoselovskoye, κατά τη διάρκεια των επιθετικών επιχειρήσεων των στρατευμάτων μας σε ένα ευρύ μέτωπο, η τακτική θέση των ρωσικών μονάδων επίθεσης βελτιώθηκε σημαντικά και καταλήφθηκαν επίσης πιο πλεονεκτικές θέσεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν αρκετούς οικισμούς και απώθησαν επίσης το ουκρανικό πυροβολικό μακριά από τα σύνορα του Λουγκάνκ», έγραψε ο Marochko στο Telegram.