Ουκρανοί ανατινάζονται από πυρομαχικά των βομβών διασποράς που έριξαν

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προκάλεσαν ζημιές στις ίδιες τους τις δυνάμεις όταν έριξαν πυρομαχικά διασποράς τους!

Τι Ακριβώς Συνέβη;

Σύμφωνα με αναφορά της ρωσικής ειδησεογραφικής υπηρεσίας Avia-pro, η εμφάνιση πυρομαχικών διασποράς σε λειτουργία με τον ουκρανικό στρατό αποδεικνύεται πως δημιουργεί προβλήματα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η σελίδα αναφέρει πως όσο προσπαθούσε να οργανώσει μία επίθεση μετά από πυρά πυροβολικού με πυρομαχικά διασποράς, ο ουρανικός στρατός κατέληξε να αποτελέσει ο ίδιος στόχος υποπυρομαχικών που δεν πυροδοτήθηκαν. 

Προηγουμένως, υπήρχαν αναφορές που καθησύχαζαν την Δύση και το Κίεβο λέγοντας πως τα πυρομαχικά διασποράς που μετέφεραν οι Αμερικανοί στην Ουκρανία είχαν μόνο 2% πιθανότητα να μην πυροδοτηθούν κατά την εκτόξευσή τους. Στη πραγματικότητα όμως το ποσοστό αυτό ίσως είναι αρκετά μεγαλύτερο, εικάζει η ρωσική σελίδα.

Όπως αναφέρει η Avia-pro στο παραπάνω περιστατικό, ο ουκρανικός στρατός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πυκνό ναρκοπέδιο μη πυροδοτημένων υποπυρομαχικών βλημάτων διασποράς που εκτόξευσε ο ίδιος. Έτσι ο διάδρομος ο οποίος έπρεπε να ακολουθήσει για να πραγματοποιήσει επιθετικές επιχειρήσεις έναντι ρωσικών δυνάμεων δεν ήταν ασφαλής. Δεδομένης της δράσης των πυρομαχικών διασποράς, έχουμε να κάνουμε με μεγάλα και πυκνά ναρκοπέδια!

Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό πως εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχει παράσχει πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία. Ωστόσο έως και σήμερα η Άγκυρα δεν έχει προβεί σε κανέναν επίσημο σχολιασμό αυτών των αναφερόμενων παραδόσεων βλημάτων διασποράς 155 χιλιοστών.

«Τα Θέλαν και τα ‘Παθαν»;

Όπως και να έχει, οι παραπάνω κίνδυνοι ήταν πολύ πιθανό να γίνουν πραγματικά και αυτό το γνώριζε πολύ καλά τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Κίεβο. Τα πυρομαχικά διασποράς μπορούν να δημιουργήσουν πολλές επικίνδυνες καταστάσεις, όπως τον θάνατο αμάχων ή στην συγκεκριμένη περίπτωση την δημιουργία ναρκοπεδίων εξαιτίας υποπυρομαχικών που δεν πυροδοτήθηκαν.

Εάν πράγματι αληθεύουν οι σημερινές ρωσικές αναφορές πάντως, δεν μπορούμε παρά να διακρίνουμε μία ειρωνεία στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα. Και τι εννοούμε; Ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ουκρανικής αντεπίθεσης ήταν και είναι οι εκτενείς ρωσικές αμυντικές γραμμές, όπως επίσης και τα σχεδόν αδιαπέραστα ναρκοπέδια που τοποθέτησε ο ρωσικός στρατός σε όλο το μέτωπο. Οι ΗΠΑ έστειλαν πυρομαχικά διασποράς για να βοηθήσουν την κατάσταση και τώρα βλέπουμε το αρνητικό αντίκτυπο αυτής της απόφασης.

Βέβαια σίγουρα αυτά τα καταστροφικά όπλα έχουν βοηθήσει και ακόμη βοηθούν τον ουκρανικό στρατό να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα σε ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης, οπότε συμπερασματικά κάτι χάνουν και κάτι κερδίζουν από την χρήση τους.