Στην Κύπρο αξιωματούχος των ΗΕ αρχές Σεπτεμβρίου

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου για να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα την επίσκεψη θα πραγματοποιήσει ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ αρμόδιος για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Γιέτζια θα έλθει στο νησί προκειμένου να ακούσει τους δυο ηγέτες και στη συνέχεια να ενημερώσει μετά την επάνοδό του στη Νέα Υόρκη τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις θέσεις τους τις οποίες θα του εκθέσουν κατά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες μαζί τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αξιωματούχος των ΗΕ θα ακούσει τι έχει να πει η κάθε πλευρά πέραν από όσα λέγονται δημόσια, και να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει περιθώριο για να υπάρξει μια κοινή συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, από την οποία να υπάρχει η δυνατότητα να προκύψει κάτι θετικό.

Η επίσκεψη του αξιωματούχου των ΗΕ εκτιμάται πως θα είναι διήμερη και κατά τη διάρκειά της αναμένεται να επισκεφθεί και την Αμμόχωστο συνοδευόμενος από μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα βρεθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά την παραμονή του στην αμερικανική μεγαλούπολη αναμένεται, μεταξύ άλλων, να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.