Έκκληση για παροχή πληροφοριών για αγνοούμενους απηύθυναν ΠτΔ-Τατάρ

Έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων να τις παραδώσουν στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), απηύθυναν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μετά την επίσκεψή τους στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της.Οι δύο ηγέτες επαίνεσαν επίσης το έργο της επιτροπής, το οποίο χαρακτήρισαν ως πολύ σημαντικό, και εξέφρασαν την κοινή τους πεποίηθηση ότι το έργο της ΔΕΑ, ως καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο από τις πολιτικές διεργασίες.Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι πράττει ό,τι είναι δυνατόν ως προς το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα, ίσως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν περισσότερα προς ανακοίνωση.Από την πλευρά του, ο κ. Τατάρ επανέλαβε την αξίωσή του περί αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους πριν προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία συνομιλιών.

Ανακοίνωση

Την πλήρη στήριξή τους στην αποτελεσματική εργασία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο (ΔΕΑ), καθώς και την αναγνώριση και εκτίμησή τους για τη δουλειά που διεξάγεται από τα μέλη της Επιτροπής, το προσωπικό του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου και όλου του προσωπικού που εμπλέκεται στο αξιόλογο έργο της, εξέφρασαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αναφέρεται την Παρασκευή σε δήλωση που ανάγνωσε ο επικεφαλής και συντονιστής του Γραφείου των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Σεργκέι Ιλαρίονοφ, μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Στη δήλωσή του προς τα ΜΜΕ, ο κ. Ιλαρίονοφ είπε ότι «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι η ΔΕΑ διεξάγει μια ξεκάθαρα ανθρωπιστική εργασία, έδωσαν έμφαση στη σημασία της αποσύνδεσης της ΔΕΑ από πολιτικά ζητήματα, και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να μην πολιτικοποιούν αυτό το κρίσιμης σημασίας έργο».

Συμπλήρωσε πως οι δύο ηγέτες κάλεσαν επίσης όσους κατέχουν πληροφορίες για πιθανούς τόπους ταφής να τις μοιραστούν με τη ΔΕΑ, υπενθύμισαν στους μάρτυρες ότι μπορούν να ζητήσουν εμπιστευτικότητα για οποιαδήποτε πληροφορία παρέχουν, αφού οι αξιόπιστες πληροφορίες μπορούν να επιταχύνουν την όλη διαδικασία εντοπισμού, εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων, ενώ υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη να συνεχίσουν αδιάκοπα τις προσπάθειες για εντοπισμό και ταυτοποίηση όλων των αγνοουμένων.

Τέλος, ο κ. Ιλαρίονοφ είπε ότι οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη συναντίληψή τους ότι «η ευθύνη της ΔΕΑ τίθεται πρωτίστως έναντι των οικογενειών των αγνοουμένων, αφού προσφέρει ένα τέλος για τις επηρεαζόμενες οικογένειας μέσα από την επιστροφή των λειψάνων των αγαπημένων τους προσώπων, για πρέπουσα ταφή, σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές παραδόσεις και πρακτικές».