Ελλάδα:Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς σε Μέγαρα και Μάνδρα-Καίγονται σπίτια-

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Δυτική Αττική με το μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργού μετώπου να εντοπίζεται στην περιοχή του Κανδηλίου στα Μέγαρα.

Η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτη προς τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κανδήλι και γι’ αυτό νωρίτερα οι κάτοικοι πήραν μήνυμα από το 112 για να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή.

Μάλιστα, τα τελευταία λεπτά υπάρχει αναζωπύρωση της φωτιάς στα Μέγαρα και απειλούνται νέα σπίτια, καθώς το μέτωπο κινείται προς τον οικισμό Βλυχάδα. Το τελευταίο σπίτι είναι στα 500 μέτρα, και οχήματα της Πυροσβεστικής σπεύδουν στο σημείο για να το αναχαιτίσουν. Την ίδια ώρα, έχει κλείσει η λεωφόρος Καταδρομών.

Επίσης λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση και στη Νέα Ζωή Μάνδρας.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, πυκνός καπνός έχει καλύψει τη Νέα Πέραμο, στα Μέγαρα κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που δίνουν μάχη με τις φλόγες. Την ίδια ώρα, αλλάζει συνεχώς η φορά των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι φλόγες έχουν κυκλώσει το πεδίο βολής στο Κανδήλι. Οι αρχές με μπουλντόζα κάνουν διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικές ζώνες ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά να φτάσουν κοντά στις εστίες φωτιάς.

Απελπισμένη έκκληση για εναέρια μέσα έκανε μέσα από την ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Κωνσταντίνος Φυλακτός. «Ένα Σινούκ κάνει μόνο ρίψη» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι έχει ζητηθεί ήδη από χθες συνδρομή ελικοπτέρων χωρίς αποτέλεσμα όμως εξαιτίας των πολλών πύρινων μετώπων στη χώρα. «Αν περάσει η φωτιά τον περιφερειακό δρόμο, θα πάει στα Μέγαρα» προειδοποίησε.

Προσπάθεια να μην επεκταθούν οι φλόγες προς Πάρνηθα

Βορειοδυτικά η εικόνα είναι επίσης δύσκολη και ιδιαίτερα στην Αγία ΣωτήραΣτεφάνη και την Οινόη, όπου είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις. Ωστόσο, οι φλόγες δεν έχουν περάσει στους οικισμούς.

Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη ώστε να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Πάρνηθα.

Στις εστίες στην Αττική επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα ενώ έχουν σπεύσει 34 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 6 οχήμτα.

Από αέρος συνεχείς ρίψεις νερού κάνουν 5 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση τους πολίτες να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία ενώ λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που υπάρχει και σήμερα να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές NATURA, εθνικούς δρυμούς, δάση και άλση.