Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Ελλάδα

Μάχη με τον χρόνο και σε πολλαπλά μέτωπα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Ελλάδα καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, με τις φλόγες να πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές. 

Παράλληλα, ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Μάνδρα Αττικής και στο Λουτράκι όπου οι Αρχές προχώρησαν ήδη σε εκκενώσεις οικισμών. Το Λουτράκι έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου παραμένει κλειστή στο μεγαλύτερο μέρος της. 

Νωρίτερα, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των πυρκαγιών αλλά και των προσπαθειών πυρόσβεσης. 

Η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών κυρίως στη Δυτική Αττική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας όπου οι πυρκαγιές έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είχαν στη διάθεσή τους τα εναέρια μέσα «όμως οι πυροσβέστες οι εθελοντές, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό των πυρκαγιών».

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Έμπωνα της Ρόδου ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως τόνισε,  μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και την Τετάρτη σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», σημείωσε.