Κάηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών στο Γέρι

Σε ύφεση η πυρκαγιά

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στον χώρο εργοστασίου ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών, στη βιομηχανική περιοχή Γερίου, και παραμένουν εκεί δυνάμεις μέχρι να αξιολογηθεί ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρισκόταν στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας, προστατεύοντας παρακείμενα υποστατικά, ενώ γίνονταν ψύξεις σε σιλό από τσιμέντα γιατί υπήρχε μεγάλο θερμικό φορτίο και ακτινοβολία.

«Παραμένουν δυνάμεις εκεί μέχρις ότου αξιολογήσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος», είπε ο κ. Κεττής.

 Την Κυριακή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε εκδόσει ανακοίνωση με σύσταση προς τους κάτοικους της γύρω περιοχής, καθώς και των περιοχών Καλλιθέας, Πέρα Χωριού Νήσου, Αλάμπρας, Δαλίου, Αγίου Σωζομένου, Ποταμιάς και Λυμπιών, να παραμείνουν εντός των οικιών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας έχοντας κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες ή κλιματιστικά κλειστού τύπου, λόγω της αναμενόμενης κατανομής της θερμοκρασίας στα παρεδάφια στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται τα συνηθισμένα κλιματιστικά οικιακής χρήσης (διαιρεμένου τύπου με εσωτερική μονάδα και εξωτερική/κομπρεσόρο) καθότι ανακυκλώνουν τον αέρα του εσωτερικού χώρου, ενώ να μην χρησιμοποιούνται μηχανήματα/συστήματα (βιομηχανικών μονάδων) τα οποία εισάγουν και επεξεργάζονται αέρα εξωτερικού χώρου.

Ο κ. Κεττής ανέφερε ότι η σχετική ανακοίνωση ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών κάηκε ολοσχερώς.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι στις 16:04 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών στη Βιομηχανική περιοχή Γερίου.  Ανταποκρίθηκε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λευκωσίας ενώ το “εργοστάσιο, καθώς και το περιεχόμενό του καίονται ολοσχερώς”.

Στο μέρος της πυρκαγιάς βρέθηκαν επτά πυροσβεστικά οχήματα ενώ αργότερα ζητήθηκε επιπρόσθετη βοήθεια από την επαρχία Λάρνακας, Λεμεσό και ΕΜΑΚ, καθώς και δύο βυτιοφόρα από την Επαρχιακή Διοίκηση.

Την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, δεν βρίσκονταν άτομα στο χώρο, παρά μόνο φύλακας του εργοστασίου, ο οποίος και ενημέρωσε για την πυρκαγιά. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς και για προστασία των παρακείμενων εργοστασίων, σημειώνει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στην περιοχή Άλασσας στην επαρχία Λεμεσού. 

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν τρία πυροσβεστικά οχήματα από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λεμεσού, με ενίσχυση από το Τμήμα Δασών με ένα πυροσβεστικό όχημα και μία Φορητή Μονάδα Πυρόσβεσης από την Εθελοντική Ομάδα SupportCY.

Η πυρκαγιά είναι έκτασης μισού εκταρίου και καίγεται άγρια βλάστηση. 

Επισημαίνεται ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ωστόσο η πυρκαγιά φαίνεται να είναι ελεγχόμενη.