Υποστήριξη από ΣΑ ΟΗΕ σε απεσταλμένο για το Κυπριακό

Ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη ο ΥΠΕΞ

Την πλήρη υποστήριξη του εξέφρασε, με δήλωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, το Συμβούλιο Ασφαλείας, για την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό. Τα μέλη του ΣΑ χαιρέτισαν τη συνεχιζόμενη προσωπική δέσμευση του Γενικού Γραμματέα και της ομάδας του και επανέλαβαν την υποστήριξη στην πρότασή του για απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών να ηγηθεί περαιτέρω δέσμευσης το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τόνισαν τη σημασία του πλήρους σεβασμού της εντολής της και της εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενθαρρύνουν την ανανέωση της δέσμευσης στο νησί μετά τις πρόσφατες εκλογές και προτρέπουν και τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, μεταξύ άλλων λαμβάνοντας απτά βήματα και εφαρμόζοντας άλλες χειρονομίες καλής θέλησης για την προώθηση ευνοϊκού κλίματος.

Επανέλαβαν τη σημασία της διαφάνειας, της ευελιξίας και του συμβιβασμού από τις πλευρές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση και τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που παραβιάζουν το στρατιωτικό status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή καταπάτησης στη νεκρή ζώνη, και σημείωσαν ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση.

Εν τω μεταξύ ο Υπουργός Εξωτερικών Kωνσταντίνος Κόμπος ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών του στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη, με συνάντηση που είχε με τον Αν. Γενικό Γραμματέα, αρμόδιο για Νομικές Υποθέσεις Miguel de Serpa Soares.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι την Τρίτη είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό και παραγωγικό κλίμα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Guterres για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη βούληση της πλευράς μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, «ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλίων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στη σημασία διορισμού απεσταλμένου για το Κυπριακό».

Επισήμανε δε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην όλη προσπάθεια. Σημειώθηκε, επίσης, ότι οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τον Αν. Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις  Jean-Pierre Lacroix και με την Αν. Γενική Γραμματέα του Οργανισμού, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις Rosemary DiCarlo, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση και με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών  Linda Thomas-Greenfield.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Σε δηλώσεις του εξάλλου χθες, ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατανοεί πλήρως τη χρησιμότητα πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για το Κυπριακό και επανέλαβε και ο ίδιος τη δική του βούληση για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Σχολιάζοντας μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου στη Νέα Υόρκη και ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον κ. Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε λόγο για μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση, «η πρώτη συνάντηση της Κυβέρνησης, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, με τον ΓΓ των ΗΕ, η οποία ήρθε σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου με τον ΓΓ».

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε στον Γ.Γ. κατ΄ιδίαν την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυβέρνηση από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στις προσπάθειες των ΗΕ . Επανέλαβε την ετοιμότητα και τη βούληση της Κυβέρνησης για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν σταματήσει στο Κραν Μοντανά.

Είπε επίσης πως ο κ. Κόμπος «επανέλαβε την ισχυρή άποψη της Κυβέρνησης ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς των ΗΕ θα έχει μια πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία και πως αναμένει αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν και πως είναι έτοιμη άμεσα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τελικό ορίζοντα, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου, τη βιώσιμη και οριστική λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς για την αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Γκουτέρες κατανοεί πλήρως τη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης και επανέλαβε και ο ίδιος τη δική του βούληση για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση για τις πληροφορίες της Κυβέρνησης σχετικά με την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου αναφορικά με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναμένεται να έχει επικοινωνία και με τον κ. Μακρόν και με τον κ. Σολτς και βεβαίως και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο».

«Αναμένουμε να δούμε πως θα ολοκληρωθεί αυτή η συνάντηση, ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας. Αυτό που λέγαμε από την αρχή και θεωρούμε ότι έχει μια σημασία είναι ότι αυτή η Σύνοδος, όχι επειδή είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, αλλά επειδή χρονικά θα ήταν μια ευκαιρία να γίνουν οι πρώτες επαφές Ευρωπαίων εταίρων μας και του Έλληνα Πρωθυπουργού και των Προέδρων των θεσμών, θα ήταν μια πρώτη ευκαιρία για να γίνει μια πιο σωστή ανάγνωση των προθέσεων του νέου κυβερνητικού σχήματος στην Τουρκία», ανέφερε, προσθέτοντας πως μπορεί να γίνεται λόγος για μια επανεκλογή του κ. Ερντογάν, αλλά έχει σημασία ακόμη και η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

«Αυτό που διαφαίνεται εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, μέσα και από τις επίσημες δηλώσεις της Τουρκίας, είναι ότι θέτουν πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και είναι κάτι που εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία λέγαμε από την αρχή ότι θα πρέπει να το επιδιώκουμε, φτάνει, πάντα, να τίθεται υπόψη από τη μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, και αυτή είναι η πραγματικότητα, το ζήτημα του Κυπριακού, γιατί – και αυτό το έχουμε αναφέρει και εμείς και Ευρωπαίοι ηγέτες, θυμίζω και την ομιλία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – το Κυπριακό είναι μια ανοικτή πληγή στην καρδιά της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Λετυμπιώτης.