Πρέσβειρα ΗΠΑ: Η επανένωση της Κύπρου δεν πρέπει να αναβληθεί άλλο

«Συμφωνούμε ότι το ζήτημα της επανένωσης της Κύπρου δεν πρέπει να αναβληθεί άλλο», είπε το βράδυ της Πέμπτης η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλη Φίσερ, σε χαιρετισμό της στη δεξίωση που παρέθεσε με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, της πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας η κ. Φίσερ σημείωσε ότι διακινδυνεύονται πάρα πολλά για το λαό της Κύπρου, τους λαούς της περιοχής και για τη διατλαντική οικογένεια.

Πρόσθεσε ότι ο λαός της Κύπρου μπορεί να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαδραματίσουν το ρόλο τους για την υποστήριξη της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού. «Συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους Κύπριους σε αυτή την προσπάθεια», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι Κύπρος και ΗΠΑ θα αδράξουν κάθε ευκαιρία στις σχέσεις «που έχουμε μπροστά μας σήμερα και δεν θα τις αναβάλουμε για αύριο». Αυτό, συνέχισε, περιλαμβάνει την ευκαιρία να «βελτιωθούν και να επεκταθούν τα οφέλη των δημοκρατιών μας στο εσωτερικό».

«Και βεβαίως», πρόσθεσε η κ. Φίσερ, «την ευκαιρία να φέρουμε τους ανθρώπους αυτού του νησιού κοντά για να υποστηρίξουμε τη λύση του Κυπριακού ζητήματος, όπως καθοδηγείται από τους Κύπριους, διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη και διέπεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η κ. Φίσερ αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου όσον αφορά την εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι πέραν των 6.000 Κυπρίων έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ από το 1960.