Έρευνα BBC: Πιο ακριβός ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός η Κύπρος

Η Κύπρος αναδείχθηκε ως ο πιο ακριβός από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς για τους Βρετανούς μέσα από έρευνα για λογαριασμό του BBC.

Η έρευνα από την πλατφόρμα σύγκρισης κόστους ταξιδιών TravelSupermarket δείχνει πως το μέσο κόστος ανά άτομο για ένα οικογενειακό πακέτο all-inclusive διακοπών επτά ημερών στη χώρα μας ανέρχεται σε 1.153 λίρες για τον φετινό Αύγουστο.

Τον Αύγουστο του 2022 το αντίστοιχο κόστος ήταν 1.060 λίρες.

Δεύτερος ακριβότερος προορισμός είναι η Ελλάδα με αντίστοιχο κόστος 1.098 λιρών. Ακολουθούν κατά σειρά η Πορτογαλία με 1.000 λίρες, η Τουρκία με 991 λίρες, η Ισπανία με 926 λίρες και η Βουλγαρία με 842 λίρες.

Η μέση αύξηση του κόστους διακοπών για τους Βρετανούς στην Ευρώπη είναι της τάξης του 12% φέτος, αν και σε κάποιους προορισμούς είναι σημαντικά υψηλότερη: Κρήτη 25%, Τενερίφη 22%, Μαγιόρκα 21%.

Σε σύγκριση δε με τις προ πανδημίας και υψηλού πληθωρισμού τιμές το 2019, η μέση αύξηση υπερβαίνει το 30%.

Αυξημένο συνολικά είναι επίσης το κόστος της ταξιδιωτικής ασφάλισης φέτος, κατά σχεδόν 10%.

Στην Κύπρο καταγράφεται η μικρότερη μείωση (-11%) στην τιμή ενοικίασης αυτοκινήτου σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο, πίσω μόνο από την Τουρκία όπου η τιμή είναι σχεδόν ίδια (-1%). Η ενοικίαση οχημάτων είναι ο μοναδικός τομέας των ταξιδιών που έχει μειωμένο κόστος φέτος.