«Μια Κίνα – μια Κύπρος» επανέλαβε ο Πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία

Τη θέση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για «μια Κίνα και μια Κύπρο» διατύπωσε εκ νέου ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο  Λιού Γιαντάο.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα στο πλαίσιο ενημέρωσης κυπριακής δημοσιογραφικής αποστολής που πρόκειται να επισκεφτεί την Κίνα στο πλαίσιο προγράμματος φιλοξενίας δημοσιογράφων του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Γιαντάο είπε ότι Κίνα και Κύπρος υποστηρίζουν την αρχή για «μια Κίνα και μια Κύπρο» και πως οι ηγεσίες των δύο χωρών βρίσκονται σε επικοινωνία σε τακτική βάση για σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Για να προσθέσει ότι και­­­ σε επίπεδο ΟΗΕ, η Κίνα πάντα υποστηρίζει τις θέσεις της Κύπρου και η κινεζική αντιπροσωπεία όταν συζητείται το Κυπριακό τοποθετείται υπέρ των θέσεων της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η Κύπρος θα μπορούσε να ελπίζει σε στήριξη από την Κίνα σε περίπτωση που προσέφευγε στο ΣΑ του ΟΗΕ για το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων από τις κατοχικές αρχές ζητώντας την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ο κ. Γιαντάο είπε σε ό,τι για το θέμα των Βαρωσίων υπάρχουν ήδη ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπογράμμισε ότι αυτά τα ψηφίσματα είναι ακόμα σε ισχύ. Πρόσθεσε ότι στη βάση αυτών των ψηφισμάτων η Κίνα υποστηρίζει την Κύπρο στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού υπό την προϋπόθεση της λύσης ΔΔΟ, ενθαρρύνοντας παράλληλα τα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν περισσότερες επαφές και επικοινωνία με στόχο πάντα τη δίκαιη, διαρκή και συνολική λύση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά το θέμα κυρώσεων ο Πρέσβης της Κίνας, μιλώντας πάντα μέσω διερμηνέα, είπε ότι οι κυρώσεις είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα και πως θα πρέπει να εξεταστεί πρώτα απ’ όλα ποιος θα εφαρμόσει τις κυρώσεις. Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων, το πρόβλημα είναι ωστόσο ποιες χώρες θα εκτελέσουν της κυρώσεις. «Η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ» είπε εξηγώντας πως ως εκ τούτου το πρόβλημα είναι η υλοποίηση των κυρώσεων, ποιες χώρες θα υποστηρίξουν τις κυρώσεις και ποιες χώρες θα ασκήσουν πίεση στην Τουρκία.

Σε ερώτηση για το αν οι σχέσεις Κίνας-Κύπρου επηρεάζονται από το διεθνές περιβάλλον αλλά και τις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σημείωσε πως είναι φυσιολογικό η πολιτική της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ να επηρεάζεται από  τις καταστάσεις και εξελίξεις υπό το πλαίσιο της ΕΕ και την εργαλειοθήκη της ΕΕ.

Για να προσθέσει πως παρόλο που ως εκ τούτου οι σχέσεις Κίνας-Κύπρου επηρεάζονται από τις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις, χαρακτηρίζονται εντούτοις και από ανθεκτικότητα.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση πως τα θετικά βήματα στις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα, δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για εμβάθυνση και των σχέσεων Κίνας-Κύπρου στη βάση πάντα της 50ετούς παραδοσιακής φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Υπογράμμισε δε ότι οι σχέσεις Κϊνας-Κύπρου αποτελούν παράδειγμα τσε ό,τι αφορά την προσήλωση στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ αλλά και σε ό,τι αφορά την προώθηση και προαγωγή της διεθνούς δικαιοσύνης, αλλά και ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές, κάτι πάρα πολύ σημαντικό, όπως υπέδειξε.

Σε ό,τι αφορά εμπορικά και οικονομικά ζητήματα ο Πρέσβης της Κίνα υπενθύμισε ότι το 2022 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Κύπρου ανήλθε στα 1,22 δισ. δολάρια ΗΠΑ αλλά και ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος συμμετέχει στη Διεθνή Εμπορική Έκθεση της Σανγκάης. Σημείωσε δε πως αρκετά κυπριακά προϊόντα είναι δημοφιλή στην Κίνα, όπως το χαλλούμι, η ζιβανία και οι χυμοί φρούτων αλλά και ότι σε αυτό το στάδιο οι συζητήσεις για επέκταση των κυπριακών εξαγωγών στην Κίνα συνεχίζονται για να συμπεριλάβουν και προϊόντα όπως το μέλι και τα θαλασσινά προϊόντα. Ανέφερε ακόμη ότι η μεγαλύτερη ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας (jd.com) διαθέτει ειδική ενότητα με κυπριακά προϊόντα, κάτι σαν κυπριακό περίπτερο.

Υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγο καιρό ο Υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Κίνας επισκέφτηκε την Κύπρο και είχε πολύ εποικοδομητικές και καρποφόρες συναντήσεις με τον Υπουργό Μεταφορών και τους Υφυπουργούς Τουρισμού και Πολιτισμού, ο Κινέζος Πρέσβης σημείωσε ότι οι δύο πλευρές επικεντρώνουν την προσοχή τους στις διαπραγματεύσεις για υπογραφή συμφωνίας σε θέματα πολιτικής αεροπορίας με στόχο την έναρξη απευθείας πτήσης μεταξύ των δύο χωρών και με απώτερο στόχο την προώθηση του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά τέλος θέματα Πολιτισμού είπε ότι κατά τη φετινή έκθεση βιβλίου στη Λευκωσία, η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα και πως κινέζικη αντιπροσωπεία θα έρθει από την Κίνα για να συμμετάσχει στην έκθεση, αλλά και ότι η Πρεσβεία προγραμματίζει τη διεξαγωγή εβδομάδας κινέζικης κουλτούρας στην Κύπρο.