Η Ουκρανία παγιδεύτηκε στην αντεπίθεση της

Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει η Ουκρανία καθώς φέρεται να προχώρησε αναγκαστικά στην έναρξη της αντεπίθεσης της – παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι θα είχε τεράστιες απώλειες σε στρατιώτες και εξοπλισμό . Κύριο μέλημα της ωστόσο ήταν να αποδείξει στη Δύση ότι μπορεί να φέρει στρατιωτικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης κατά των Ρώσων και να προχωρήσει σε σημαντική ανακατάληψη εδαφών πριν την έλευση του επόμενου χειμώνα.
Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις δεν δικαιώνουν τις επιλογές του Κιέβου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποστεί συντριπτικά πλήγματα από τις 4 Ιουνίου τόσο σε ανθρώπινες ζωές – εκτιμάται πως έχουν χάσει πάνω από 7.500 στρατιώτες – όσο και σε στρατιωτικό εξοπλισμό – δεκάδες γερμανικά Leopard και αμερικανικά Bradley έχουν καεί – τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι αναλυτές και στρατιωτικοί υποστηρίζουν πως η ουκρανική αντεπίθεση εξελίσσεται σε πλήρη αποτυχία.
Και ενώ οι Ουκρανοί τα παίζουν όλα για όλα γνωρίζοντας πως από τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης τους, θα κριθεί το μέλλον της χώρας τους, οι Ρώσοι οι οποίοι διατείνονται πως έχουν κρατήσει ανέπαφες τις γραμμές άμυνας τους, επιχειρούν να στείλουν ένα μήνυμα κανονικότητας και σταθερότητας στα εδάφη που θέλει να ανακαταλάβει το Κίεβο, ανακοινώνοντας εκλογές για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στις ουκρανικές επαρχίες (Donetsk, Luhansk, Zaporizhia και Kherson) που έχει ήδη προσαρτήσει.
Παράλληλα μοιράζει χρηματικά bonus σε 10.000 Ρώσους στρατιώτες που κατάφεραν να εξουδετερώσουν γερμανικά τανκ Leopard και αμερικανικά οχήματα Bradley στο πλαίσιο των συγκρούσεων.

Αναγκαστική αντεπίθεση

Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει πως η Ουκρανία δεν μπορούσε να καθυστερήσει την αντεπίθεση της λόγω της ανάγκης να δείξει στη Δύση πως μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης πριν από την έλευση του ερχόμενου χειμώνα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και οι Ουκρανοί γνώριζαν ότι η αντεπίθεση θα συνεπαγόταν «μεγάλες απώλειες ζωών και στρατιωτικού εξοπλισμού», η έναρξη της επίθεσης δεν μπορούσε να αναβληθεί, καθώς το Κίεβο πιέζεται να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης πριν από την έναρξη του χειμώνα και να δείξει στους Δυτικούς «προστάτες» του ότι ο ουκρανικός στρατός είναι ικανός να πολεμήσει και να φέρει επιτυχίες.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η μελλοντική στήριξη προς την Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο στην Λιθουανία.

Κρίνονται τα πάντα

Το προηγούμενο διάστημα υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα στον δυτικό Τύπο, τα οποία αναφέρουν πως η αντεπίθεση αυτή των Ουκρανών θα κρίνει τα πάντα, από τη συνέχιση της βοήθειας των ΗΠΑ και της Δύσης μέχρι τη λήξη του πολέμου και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Πρόσφατα το Politico ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει τους Ουκρανούς ομολόγους τους ότι το Κίεβο έπρεπε να κάνει σημαντικές προόδους στο πεδίο της μάχης στο εγγύς μέλλον, έτσι ώστε η Ουάσιγκτον να μπορεί να συνεχίσει να της παράσχει το ίδιο μέγεθος βοήθειας, όπως έχει πράξει έως σήμερα.
Αν και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως θα στηρίξουν για όσο χρειαστεί την Ουκρανία – το επανέλαβε άλλωστε χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως ο πόλεμος θα είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ -, έχουν προειδοποιήσει το Κίεβο ότι θα πρέπει να πετύχει σημαντικές νίκες προκειμένου η Δύση να συνεχίσει τη βοήθεια της.

Περιορισμένα κέρδη

Οι Ουκρανοί μιλούν για στρατιωτικές επιτυχίες στο μέτωπο, αν και αναγνωρίζουν πως δέχονται τεράστια αντίσταση από το ρωσικό στρατό.
Ο πρόεδρος Zelensky υπογράμμισε πως τα νέα από το πεδίο της μάχης είναι «σε γενικές γραμμές θετικά», αν και επισήμανε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ουκρανικά στρατεύματα.
Ο ουκρανικός στρατός κάνει λόγο για ανακατάληψη εδαφών έκτασης 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επαρχία του Donetsk (λένε ότι έχουν προχωρήσει σε βάθος έως και 7 χιλιομέτρων) και στη Zaporizhia, επισημαίνοντας πως έχει ήδη απελευθερώσει επτά χωριά, ενώ υποστηρίζουν πως προωθούνται σημαντικά και στην περιοχή του Bakhmut, την οποία κατέλαβαν τον περασμένο Μάιο οι Ρώσοι.

Μάχες στο Bakhmut

Σε βίντεο που ανήρτησε ο Ουκρανός στρατηγός Oleksandr Syrskyi υποστηρίζει πως ο ουκρανικός στρατός κερδίζει έδαφος στα περίχωρα του Bakhmut.
«Ο εχθρός χάνει σταθερά εξοπλισμό κοντά στο Bakhmut.
Οι στρατιώτες μας διώχνουν τους Ρώσους από τις θέσεις τους» είπε Syrskyi, ισχυρισμοί ωστόσο που διαψεύδουν κατηγορηματικά οι Ρώσοι, οι οποίοι λένε πως αν και η κατάσταση στο Bakhmut είναι σοβαρή, όλες οι αντεπιθέσεις των Ουκρανών έχουν αποκρουστεί και η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.
Σε κάθε περίπτωση οι στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι μεγάλες μάχες ακολουθούν.

Εκπαίδευση στα F-16

Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται να αρχίσει άμεσα η εκπαίδευση των πιλότων τους στα αμερικανικά μαχητικά F16.
Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Yuriy Ihnat ανέφερε πως δεκάδες Ουκρανοί πρόκειται να σταλούν στο εξωτερικό για την εκπαίδευση τους το συντομότερο δυνατό.
Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Kajsa Ollongren υποστήριξε πως η εκπαίδευση των Ουκρανών θα μπορούσε να αρχίσει ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.
Εκτιμάται πως σε διάστημα έξι μηνών, οι Ουκρανοί πιλότοι θα είναι έτοιμοι να πιλοτάρουν τα αμερικανικά μαχητικά.

Οι Ρώσοι απαντούν με εκλογές

Απέναντι σε αυτήν την ύστατη προσπάθεια των Ουκρανών, οι Ρώσοι μάλλον αδιαφορούν.
Ο πρόεδρος Πύτιν υποστήριξε ότι οι στόχοι της Ρωσίας δεν έχουν αλλάξει όσον αφορά την Ουκρανία, επισημαίνοντας πως ο ρωσικός στρατός επιφέρει δεκαπλάσιες απώλειες στους Ουκρανούς από αυτές που οι ίδιοι υφίστανται.
Μάλιστα, ανακοινώθηκε πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν εκλογές στις τέσσερις επαρχίες που προσάρτησε το περασμένο φθινόπωρο η Ρωσία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας αλλά και βεβαιότητας για την επικείμενη νίκη.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας διαβεβαιώνουν πως οι εκλογές μπορούν να γίνουν με απόλυτη ασφάλεια για τους ψηφοφόρους.

Bonus για τις καταστροφές δυτικών όπλων

Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να χορηγεί χρηματικά bonus στους Ρώσους στρατιώτες που κατέστρεψαν γερμανικά Leopard και αμερικανικά Bradley αλλά και δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν λάβει bonus από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το 2022, bonus δόθηκαν σε 7.064 Ρώσους για την καταστροφή 11.586 μονάδων στρατιωτικού εξοπλισμού των Ουκρανών, ενώ από τις αρχές του 2023 έως τις 31 Μαΐου άλλοι 3.193 Ρώσοι στρατιωτικοί έλαβαν bonus για την καταστροφή 4.415 μονάδων στρατιωτικού εξοπλισμού των Ουκρανών.
Σημειώνεται πως κάθε κατεστραμμένο τεθωρακισμένο όχημα «κοστολογείται» με 50.000 ρούβλια (περίπου 596 δολάρια), κάθε τανκ με 100.000 ρούβλια (1.190 δολάρια) και κάθε αεροπλάνο με 300.000 ρούβλια.