Πούτιν: Αποτυχημένη και με τεράστιες απώλειες η αντεπίθεση της Ουκρανίας

Η ουκρανική επίθεση έχει ξεκινήσει και αυτό αποδεικνύεται από τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων από το Κίεβο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν  την Παρασκευή (9/6/2023).
«Σε κανέναν από τους τομείς των εχθροπραξιών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν επιτύχει τον στόχο που τους έχει ανατεθεί, είπε ο Πούτιν σε βιντεοσυνέντευξη του που δημοσιεύτηκε στο Telegram από Ρώσο δημοσιογράφο.
Αυτό είναι απολύτως προφανές», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν εξήρε το θάρρος και τον ηρωισμό των Ρώσων στρατιωτών, τη σωστή οργάνωση, διοίκηση και έλεγχο των στρατευμάτων, καθώς και την υψηλή αποτελεσματικότητα των ρωσικών όπλων.

Εντυπωσιακές οι απώλειες των Ουκρανών

Σε ότι αφορά τις ουκρανικές επιχειρήσεις στο μέτωπο της αντεπίθεσης μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι όλες όσες έγιναν μέχρι στιγμής απέτυχαν, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ωστόσο πρόσθεσε, πως η επιθετική δυναμική των Ουκρανών παραμένει και η Ρωσία δεν εφησυχάζει.
Στη συνέχεια ο Πούτιν αναφέρθηκε στις απώλειες των Ουκρανών τις οποίες χαρακτήρισε εντυπωσιακές.
«Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια επιθετικών επιχειρήσεων, οι απώλειες είναι περίπου τρεις προς μία.
Αυτό είναι κλασικό. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, υπερβαίνουν σημαντικά αυτούς τους κλασικούς δείκτες.
Δεν θα αναπαράγω τους αριθμούς τώρα, αλλά είναι εντυπωσιακοί», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία αξιολογεί την κατάσταση σχετικά με την εχθρική επίθεση και θα προχωρήσει εκτιμώντας τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης, πρόσθεσε ο Πούτιν.
Επιπλέον, επεσήμανε την ανάπτυξη του εγχώριου στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, ικανού να εκπληρώσει όλα τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί, αναφέροντας ως παράδειγμα την αύξηση της παραγωγής σύγχρονων όπλων.
Η παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία έχει τις ρίζες της στα γεγονότα προηγούμενων ετών, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτή η τραγωδία οφείλεται στα γεγονότα που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια και την ευθύνη για αυτά φέρει εξ ολοκλήρου το καθεστώς του Κιέβου, του οποίου η κύρια πηγή ισχύος είναι ένα πραξικόπημα (σ.σ.2014)», διευκρίνισε ο Ρώσος ηγέτης.

Βαριές ουκρανικές απώλειες

Την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης ανακοίνωσε την Τρίτη (6/6/2023) ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εχθρός προσπάθησε να επιτεθεί σε διάφορους τομείς του μετώπου, για το οποίο συγκέντρωσε μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού.
Ο ρωσικός στρατός απέτρεψε αυτές τις προσπάθειες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν πέτυχαν τους στόχους τους και υπέστησαν σημαντικές απώλειες – πάνω από 3,7 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό, πάνω από 50 τανκς και άλλο εξοπλισμό μέσα σε τρεις ημέρες.
Την προηγούμενη μέρα, ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε μια νυχτερινή προσπάθεια από ειδικά εκπαιδευμένους εφέδρους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να διαπεράσουν τις ρωσικές άμυνες στην περιοχή Zaporizhia.Τα ουκρανικά στρατεύματα απέτυχαν.
Την τελευταία ημέρα, το Κίεβο έχασε 945 στρατιώτες, 33 άρματα μάχης, 28 οχήματα μάχης πεζικού, 38 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τρεις αυτοκινούμενες βάσεις πυροβολικού Krab και άλλα όπλα.

Η αυτάρκεια απόδειξη της ρωσικής ισχύος

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στην παγκόσμια οικονομία, λέγοντας πώς η Ρωσία δεν πρόκειται να απομονωθεί και να παράγει τα πάντα μόνη της, αλλά χρειάζεται αυτάρκεια σε κρίσιμους τομείς.Στη δήλωση αυτή προέβη ο Ρώσος πρόεδρος σε συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς των χωρών μελών της EAEU, (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση).
«Σίγουρα δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε από κανέναν – από την παγκόσμια οικονομία – ειδικά από τα πολλά υποσχόμενα κέντρα της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παράγουμε τα πάντα στη Ρωσία με οποιοδήποτε κόστος.
Δεν έχουμε τέτοια σχέδια», είπε ο Ρώσος ηγέτης.
«Θα προσπαθήσουμε και, φυσικά, θα παραμείνουμε σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της.Αλλά σε κρίσιμους τομείς, φυσικά, θα είναι καλύτερο -θα το πω πολύ προσεκτικά- να είμαστε ανεξάρτητοι, γιατί η αυτάρκεια είναι η βάση της κυριαρχίας», τόνισε.
«Ένας τέτοιος τομέας είναι η ψηφιακή ανεξαρτησία της χώρας», σημείωσε ο Πούτιν.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ενεργά για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου ψηφιακού οικοσυστήματος που ενώνει τα εθνικά συστήματα ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών και ψηφιακής διακυβέρνησης», επισήμανε.Μάλιστα παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει κάνει μεγάλα βήματα σε αυτόν τον τομέα.
«Έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι είμαστε παγκόσμιοι ηγέτες σε αυτόν τον τομέα, χωρίς αμφιβολία», υπογράμμισε.
Διευκρίνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να μοιραστεί τις βέλτιστες πρακτικές και την εμπειρία της στον τομέα αυτό με καθένα από τα κράτη-εταίρους στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΑΕΕ) και την ΚΑΚ.