Επέμβαση ΝΑΤΟϊκών δια της πλαγίας: Πολωνία και Βαλτικά κράτη θα στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία

Επέμβαση ΝΑΤΟϊκών χωρών δια της πλαγίας οδού υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία μεθοδεύεται καθότι η Πολωνία και κράτη της Βαλτικής  είναι έτοιμες να αναπτύξουν στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου στην Λιθουανία, δεν συμφωνήσει σε ένα ξεκάθαρο δρόμο για την Ουκρανία και δεν παράσχει απτές εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο. Αυτά ανέφερε   ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν , πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ και νυν επίσημος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Εάν το ΝΑΤΟ δεν μπορέσει να συμφωνήσει σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός για την Ουκρανία, υπάρχει σαφής πιθανότητα ορισμένες χώρες μεμονωμένα να αναλάβουν δράση.
Γνωρίζουμε ότι η Πολωνία είναι πολύ δεσμευμένη στην παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στην Ουκρανία.
Και δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο η Πολωνία να εμπλακεί ακόμη πιο ισχυρά σε αυτό το πλαίσιο σε εθνική βάση και να ακολουθηθεί από τα κράτη της Βαλτικής, ίσως συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας αποστολής στρατευμάτων στο έδαφος» υποστήριξε ο Ράσμουσεν.

Συμμαχία των προθύμων

«Νομίζω ότι οι Πολωνοί θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πάνε και να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό των πρόθυμων, αν η Ουκρανία δεν πάρει τίποτα στο Βίλνους.
Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα πολωνικά αισθήματα.
Οι Πολωνοί πιστεύουν ότι για πάρα πολύ καιρό η δυτική Ευρώπη δεν άκουγε τις προειδοποιήσεις τους ενάντια στην αληθινή ρωσική νοοτροπία» ανέφερε ο Ράσμουσεν , υποστηρίζοντας μάλιστα πως θα ήταν απολύτως νόμιμο για την Ουκρανία να αναζητήσει στρατιωτική βοήθεια.
Η επισήμανση αυτή του Ράσμουσεν ότι για ορισμένα κράτη το διακύβευμα είναι τόσο σημαντικό που θα μπορούσαν να στείλουν ακόμα και δικούς τους στρατιώτες στο μέτωπο, θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προειδοποίηση ότι οι κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ενότητας του ΝΑΤΟ, δεν αφορούν μόνο το εάν θα δοθεί στην Ουκρανία ένας γρήγορος δρόμος ένταξης στο ΝΑΤΟ ή ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.

Γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας

Κατά τον Ράσμουσεν, είναι επιτακτική ανάγκη η Ουκρανία να λάβει γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας, κατά προτίμηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ.
Αυτές πρέπει να αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών, την κοινή εκπαίδευση στην Ουκρανία, την ενισχυμένη παραγωγή πυρομαχικών, τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και την προμήθεια επαρκών όπλων για να αποτρέψει τη Ρωσία από μια περαιτέρω επίθεση.
«Μετά από μια αργή αρχή, η δυναμική χτίστηκε τώρα πίσω από αυτές τις ιδέες» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, ο οποίος πάντως προειδοποίησε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα είναι αρκετές.
«Ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι υπέρ των εγγυήσεων ασφαλείας για να αποφευχθεί μια πραγματική συζήτηση για τις φιλοδοξίες ένταξης της Ουκρανίας.
Ελπίζουν ότι παρέχοντας εγγυήσεις ασφαλείας, μπορούν να αποφύγουν αυτή την ερώτηση. Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό.
Νομίζω ότι το ζήτημα του ΝΑΤΟ θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνους .
Έχω μιλήσει με αρκετούς ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης και υπάρχει μια ομάδα σκληροπυρηνικών συμμάχων της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης που θέλουν τουλάχιστον μια σαφή πορεία για την Ουκρανία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ» επισήμανε ο Ράσμουσεν, ο οποίος είπε πως είναι επικίνδυνο να «αφήνουμε την Ουκρανία στην αίθουσα αναμονής του ΝΑΤΟ επ’ αόριστον».

Ο δρόμος προς την ένταξη

Σύμφωνα με τον Guardian, o Ράσμουσεν περιοδεύει ανά την Ευρώπη και στις ΗΠΑ προκειμένου να διαπιστώσει ποια είναι η διάθεση των Συμμάχων απέναντι στην Ουκρανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ  είπε πρόσφατα πως το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου, αν και έσπευσε να σημειώσει πως το άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας ενεργοποιείται μόνο για τα κράτη που είναι πλήρη μέλη τη Συμμαχίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμη και αν δεν μπορούσε να δοθεί πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνους , θα μπορούσε να αναφερθεί η πιθανότητα να δοθεί πρόσκληση το επόμενο έτος.
«Αυτός ο δρόμος προς την ένταξη, θα πρέπει να αποκλείει τη θέσπιση προϋποθέσεων, όπως ένα σχέδιο δράσης ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι που ούτε η Σουηδία ούτε η Φινλανδία υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν ως μέρος της πορείας τους για ένταξη.
Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα ήταν απογοήτευση για την Ουκρανία» υποστήριξε ο Ράσμουσεν, ο οποίος απέρριψε το επιχείρημα ότι στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να προσφερθεί ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, λέγοντας ότι αυτό θα έδινε στον Πούτιν το δικαίωμα βέτο.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως μια πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα έφερνε κοντά το σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου, μια και η Ρωσία θα είχε να αντιμετωπίσει πλέον τα νατοϊκά στρατεύματα.