Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Να σταματήσει αμέσως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της CYTA

Την αντίθεση του ΑΚΕΛ στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της CYTA επανέλαβε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντησή του με την Παγκύπρια Ανεξάρτητη Συντεχνία Εργαζομένων Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ .CYTA_KASTORIA_01

Παράλληλα ζήτησε από την Κυβέρνηση τον άμεσο τερματισμό της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και την έναρξη συζητήσεων ώστε να διαμορφωθούν τέτοια δεδομένα που θα επιτρέψουν στον οργανισμό να προχωρήσει με ταχύτερες διαδικασίες στον πλήρη εκσυγχρονισμό του για να σταθεί στον ανταγωνισμό και να προσφέρει ακόμα περισσότερες υπηρεσίες στον τόπο.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Οργανισμός προσφέρει πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην κυπριακή κοινωνία, έχει τεράστια σημασία για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας κάτι που είναι σημαντικό στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος.
Πρόσθεσε ότι είναι ένας οργανισμός ο οποίος στήριξε με εκατοντάδες εκατομμύρια το κράτος τα τελευταία χρόνια και ο οποίος διαδραματίζει έναν κοινωνικό ρόλο.

«Λυπούμαι να παρατηρήσω πως ενώ οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης ήταν πως θα στήριζε αυτό τον οργανισμό για να μεγιστοποιηθεί η αξία του, βλέπουμε στην πράξη να γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Περιορίζεται η δυνατότητά του να προχωρήσει γρήγορα σε επιχειρησιακά σχέδια τα οποία θα του δώσουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί με περισσότερες αξιώσεις τους διάφορους άλλους οργανισμούς που παρέχουν παρόμοιες ή τις ίδιες υπηρεσίες», ανέφερε.

Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, είναι να υπάρχει μια συνεχής μείωση της δυνατότητάς του να ανταγωνιστεί μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον και εξέφρασε φόβο ότι θα έρθει μια στιγμή που η Κυβέρνηση θα πει ότι δεν είναι ανταγωνιστικός για αυτό είναι μονόδρομος η πώληση αυτού του Οργανισμού.

«Εμείς λέμε ότι θα είναι ξεπούλημα και επαναλαμβάνω ότι ως ΑΚΕΛ θα αντισταθούμε με όλες τις δυνάμεις μας σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι ο ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν είχε δηλώσει ότι ουδέποτε ζήτησαν να πωληθούν κερδοφόροι οργανισμοί. Υπενθύμισε επίσης τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν χρειάζεται ιδιωτικοποίηση της CYTA για τις ανάγκες του μνημονίου αλλά είναι πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης, ως αναγκαία διαρθρωτική αλλαγή.

«Όλα αυτά λοιπόν μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι λόγω των ιδεολογικών αγκυλώσεων της Κυβέρνησης, μεθοδεύεται μια πράξη η οποία θα αποδειχθεί σε βάθος χρόνου ότι είναι πολύ ζημιογόνα για να μην πω καταστροφική για τον κυπριακό λαό και τον τόπο», ανέφερε.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης χαιρέτισε τη στάση του ΑΚΕΛ απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις και είπε ότι επαναβεβαιώθηκε η κοινή θέση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν «εθνικό έγκλημα» για τον τόπο, όσον αφορά τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν τρόποι για ανάδειξη του θέματος τόσο στη βουλή όσο και σε άλλα θεσμικά όργανα του κράτους. Όπως είπε θα αποσταλεί επιστολή στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής για τριμηνιαία ενημέρωση της βουλής για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ το ΑΚΕΛ θα στηρίξει στη θέση του Προέδρου της βουλής για συζήτηση του θέματος στο κεφάλαιο Δ` στη βουλή.

Με αυτούς, είπε, αλλά και με άλλους τρόπους θα γίνει προσπάθεια να πειστεί η Κυβέρνηση να τερματίσει κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση και όλοι μαζί να καταβάλουν προσπάθειες για αναδιαμόρφωση και αναδιοργάνωση των οργανισμών που έχουν στηρίξει διαχρονικά το κράτος.
Ο κ. Τρυφωνίδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουν, ενώ είπε ότι ο κυπριακός λαός αντιλαμβάνεται σιγά-σιγά ότι αυτοί οι οργανισμοί πρέπει να μείνουν στα χέρια του κράτους, και ότι τα επιχειρήματα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων πουλώντας αυτούς τους οργανισμούς είναι κίβδηλα και μπορούν να αποδειχθούν ανά πάσα στιγμή.