Η Γερμανία εύχεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά

Το Βερολίνο επιθυμεί θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως «το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συμπεριλαμβάνονται στα θέματα στα οποία το Βερολίνο επιθυμεί να δει θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στη γερμανική πρωτεύουσα, είπε πως «το Κυπριακό είναι ένα θέμα. Την περασμένη εβδομάδα ήταν εδώ ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και αποτέλεσε ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν. Υπάρχουν ασφαλώς πολλά διμερή θέματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, τα οποία προσπαθούμε να προωθήσουμε εποικοδομητικά».

Επίσης, ο κ. Χέμπεστραϊτ έκανε αναφορά και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Τατίπ Ερντογάν.

Ανέφερε πως “η Τουρκία είναι μια σημαντική περιφερειακή δύναμη, με επιρροή σε διάφορες διενέξεις που υπάρχουν στην περιοχή και το να χρησιμοποιήσουμε θετικά και εποικοδομητικά αυτήν την επιρροή είναι κάτι προς το οποίο θέλουμε πολύ να ενθαρρύνουμε την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ένα εύρος θεμάτων, τα οποία σε ένα σύντομο τηλεφώνημα, όπως ήταν αυτό της Δευτέρας – ο Πρόεδρος Ερντογάν έπρεπε να απαντήσει σε μια σειρά συγχαρητηρίων τηλεφωνημάτων – απλώς περιεγράφηκαν, χωρίς να υπάρξει εμβάθυνση», σημείωσε.