Σε νέο επίπεδο σχέσεων με τις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος

Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας Πρέσβειρας επί όλων των θεμάτων συμβαδίζουν με την προσέγγιση της κυπριακής κυβέρνησης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας λόγο για ένα νέο επίπεδο σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς στο περιθώριο του ενεργειακού εργαστηρίου σχετικά με συνέντευξη της Αμερικανίδας Πρέσβειρας, Τζούλη Φίσερ, στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»,  ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε τις δηλώσεις της Αμερικανίδας Πρέσβειρας επί όλων των θεμάτων.

« Θεωρώ ότι οι αναφορές της επί όλων των θεμάτων είναι σημαντικές και συμβαδίζουν με τη δική μας προσέγγιση. Και στο θέμα των κυρώσεων και στην αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και όσον αφορά το μέλλον των διμερών μας σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικότατο βαθμό, στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας, στις πολιτικές σχέσεις, στις διαβουλεύσεις, το πλάνο μας -έχουμε αρχίσει ήδη την υλοποίηση του – είναι να έχουμε τέτοιου είδους εξελίξεις, και να αντιλαμβάνεται και η κυπριακή κοινωνία αυτό το νέο επίπεδο σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ», είπε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα των σχέσεων αυτών. Όπως είπε, μετά την πρώτη επαφή που είχαν με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ, έλαβαν ήδη τον οδικό χάρτη σε σχέση με το θέμα της μη ανάγκης θεώρησης εισόδου σε Κύπριούς πολίτες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι έχει ορίσει συντονιστή – αφού  εμπλέκονται πολλά Υπουργεία στο θέμα- ο οποίος, πλέον, εργάζεται μαζί με τα Υπουργεία και τις αμερικανικές Αρχές, για να προχωρήσουν.

Ένας άλλος τομές, στον οποίο η κυβέρνηση της Κύπρου συντονίζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανέφερε, είναι η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο.

«Εργαζόμαστε συντονισμένα, έτσι ώστε να καταφέρουμε να έχουμε σύντομα κάποιες εμπορικές αποστολές από πλευράς των ΗΠΑ, οι οποίες αποστολές βλέπουν την προστιθέμενη αξία του να επενδύσουν στην Κύπρο, και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά ευρύτερα στην περιοχή».

Τέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατάληξης των συζητήσεων για τις θεωρήσεις εισόδου με τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμά, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν θέλει να το αναφέρει δημόσια.