Ανησυχίες στο Πεντάγωνο: Η Κίνα κόβει κάθε γραμμή επικοινωνίας με ΗΠΑ

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο αμερικανικό πεντάγωνο, καθώς η Κίνα αγνοεί επιδεικτικά τις προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ να διατηρήσουν μία γραμμή επικοινωνίας με το Πεκίνο, που κατά την Ουάσινγκτον, είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή μίας σύγκρουσης σε περιοχές όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας όπου δραστηριοποιούνται και οι δύο ναυτικές δυνάμεις.
«Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι σημαντικοί για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν, δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Ινδο –Ειρηνικού Ely Ratner.
«Οι προσπάθειες του Πενταγώνου να προσεγγίσει τον στρατό της Κίνας τους τελευταίους μήνες αγνοήθηκαν ή απορρίφθηκαν», είπε ο Ratner μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος αποσιωπώντας τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ σε θέματα καυτά για την Κίνα, όπως αυτό της Ταϊβάν, κατέβαλε προσπάθειες για να πείσει πως το Πεντάγωνο πιστεύει στη σημασία των ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
«Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε αυτές τις ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας.
Δυστυχώς… είχαμε πολλές δυσκολίες όταν προτείναμε τηλεφωνικές επικοινωνίες, επαφές και συναντήσεις», συνέχισε.

Απροθυμία Κίνας

«Οι ΗΠΑ και το υπουργείο Άμυνας είχαν απλώσει το χέρι σε αυτό το ζήτημα της στρατιωτικής συνεννόησης, αλλά δεν έχουμε πρόθυμους εταίρους», τόνισε ο ίδιος.
Πάντως πριν την απόφαση αυτή της Κίνας που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην αμερικανική κυβέρνηση υπήρχε η ελπίδα πως ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θα αναβιώσει μετά τη συνάντηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan και του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του Διευθυντή του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας Wang Yi στη Βιέννη στις 10 Μαΐου.
Αυτή η συνάντηση θεωρήθηκε ως θετικό βήμα, δεδομένου ότι πριν αυτή όλες οι διπλωματικές επαφές υψηλού επιπέδου είχαν διακοπεί από το περιστατικό της κατάρριψης του κινεζικού αερόστατου, πάνω από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο εμπορικός πόλεμος

Σε μία παράλληλη εξέλιξη και σε ένα άλλο…«πολεμικό πεδίο» η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό της Wang Wentao στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη (25/5) προκειμένου να συζητήσουν τις «ανησυχίες» τους γύρω από το διμερές εμπόριο.
Στην πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών μεταξύ των δύο χωρών εδώ και μήνες, οι ΗΠΑ μίλησαν για αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι δυο τους είχαν ειλικρινείς και ουσιαστικές συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών επενδύσεων και τομέων που ενδείκνυνται για συνεργασία.
Η Raimondo εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για ενέργειες εναντίον αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Από την πλευρά του το Πεκίνο εκφράζει με κάθε αφορμή τη δυσφορία του για το γεγονός πως η κυβέρνηση Biden «εξοπλίζει την Ταϊβάν μέχρι τα δόντια» – ακόμα κι αν η διαδικασία της διεκπεραίωσης συγκεκριμένων συμφωνιών όπλων έχει επιβραδυνθεί με βάση με καταγγελίες μελών του Κογκρέσου.