Δηλώσεις Κ.Ε. για την επίσκεψη Προέδρου στη Γερμανία

Η Γερμανία, ως μια από τις χώρες που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, αποτελεί σημαντικό εταίρο της Κύπρου στην προσπάθεια μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, σε Φρανκφούρτη και Βερολίνο.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει απόψε σημαντική ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις σε σχέση με την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σε ζητήματα οικονομίας και για το θέμα του μεταναστευτικού, αφού θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη για την ειδική τελετή για την 25η Επέτειο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει σε δείπνο με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τους κύριους προσκεκλημένους, τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, καθώς και τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων ΕΕ, Ούρσουλα Φον ντερ Λέιεν, Ρομπέρτα Μέτσολα και Σαρλ Μισέλ. Στην τελετή θα λάβουν μέρος και άλλοι ηγέτες κρατών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λετυμπιώτης, αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, θα ανταλλάξει σε βάθος απόψεις για προώθηση της πρότασής του για ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου από ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γερμανός Καγκελάριος θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς και θέματα ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων καθώς και τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.