Επιστολή τέως Προέδρου στην Επιτροπή Θεσμών για ισχυρισμούς Παπαχαραλάμπους

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου, απέστειλε χθες ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει της σημερινής συζήτησης στη Επιτροπή σε σχέση με ισχυρισμούς του πρώην Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής από τον κ. Αναστασιάδη. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Στην επιστολή, στην οποία επισυνάπτονται και σχετικά έγγραφα αλληλογραφίας επί του όλου ζητήματος, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λόγο για ετεροχρονισμένους και επί σκοπώ ψευδείς ισχυρισμούς του κ. Παπαχαραλάμπους, ενώ χαιρετίζει την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΑΚΕΛ προς διερεύνησή τους.

“Θεωρώ πως μέσα από την αλληλογραφία που σας επισυνάπτω, αλλά και τις μαρτυρίες των τεσσάρων πρώην μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, θα σχηματίσετε πλήρη εικόνα περί τα αληθή γεγονότα, αλλά και για το ανυπόστατο και κακόβουλο των ισχυρισμών του εν λόγω κυρίου”, σημειώνει.

Επειδή, προσθέτει, “ως έχω αναφέρει, οι ετεροχρονισμένοι και κακόβουλοι ισχυρισμοί έγιναν επί σκοπώ, σας παραπέμπω σε σωρεία υβριστικών άρθρων του κ. Παπαχαραλάμπους, μετά την υποχρέωση του σε παραίτηση, που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα ‘Πολίτης’, τα οποία αφ’ εαυτών αλλά και αποκαλύπτουν τα κίνητρα και ‘φιλικά’ αισθήματα του ανδρός προς το πρόσωπο μου”.

Ως προς την ουσία των ισχυρισμών, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει πως “ύστερα από επιστολή, του εκ των τότε μελών της Επιτροπής, κ. Χάρη Σαββίδη ημερομηνίας 4/9/2020, και λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές που προέβαλε εναντίον κ. Παπαχαραλάμπους, θεώρησα σκόπιμο να συγκαλέσω σύσκεψη των τεσσάρων υπό παραίτηση μελών προκειμένου να διαπιστώσω την έκταση του προβλήματος αλλά, και εξομαλύνοντας τις σχέσεις μελών και Προέδρου, να γίνει κατορθωτή η ομαλή λειτουργία της, τόσο σημαντικής, Επιτροπής για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στον αθλητισμό”.

“Πιο συγκεκριμένα  ο κ. Χάρης Σαββίδης στην Επιστολή του ανέφερε μεταξύ άλλων για τα προβλήματα που προκαλούσαν συμπεριφορές και πράξεις του κ. Παπαχαραλάμπους, που όχι μόνον έπλητταν το κύρος της Επιτροπής αλλά οδήγησαν και σε παραιτήσεις μελών”, αναφέρει και επισυνάπτει την επιστολή ως Τεκμήριο 1 (βλ. συνημμένα).

Ακόμη σημειώνει πως “κατά τη συνάντηση με τα τέσσερα υπό παραίτηση μέλη της Επιτροπής μεταξύ άλλων παρατέθηκε μια σειρά καταγγελιών όπως αυτές αποτυπώνονται στο επισυναπτόμενο άτυπο έγγραφο, σημειούμενο ως Τεκμήριο 2″(βλ. συνημμένα).

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, μετά τα πιο πάνω και λαμβάνοντας υπόψιν την αδυναμία ομαλής λειτουργίας της Επιτροπής, κάλεσε  τον κ. Παπαχαραλάμπους σε συνάντηση, στις 26/11/2020, τόσο για διευκρινήσεις αλλά και για τον τρόπο αντιμετώπισης των αναφυέντων προβλημάτων.

Προσθέτει πως στις 25/11/2020 παρέλαβε μια καθ΄ όλα απαράδεκτη επιστολή του κ. Παπαχαραλάμπους, δια της οποίας τον πληροφορούσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα προσήρχετο στην συνάντηση της 26/11/2020, θεωρώντας υποτιμητικό το ότι δεν εκλήθη στην σύσκεψη με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής.

“Στην ίδια επιστολή προβάλλει μια σειρά από κακόβουλους ισχυρισμούς εναντίον εμού, μελών της Επιτροπής αλλά και σωματείων όπως καταγράφοντας στις παραγράφους 2,3,4 και 12 της εν λόγω επιστολής, την οποία επισυνάπτω ως Τεκμήριο 3” (βλ. συνημμένα), σημειώνει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφέρει πως το περιεχόμενο της παραγράφου 5 αφορά την ουσία της υπό εξέταση καταγγελίας από την Επιτροπή και είναι αρκούντως αποκαλυπτικό της ασύγγνωστης επιπολαιότητας του εν λόγω κυρίου.

Προσθέτει πως “κατ΄αντίθεση με όσα δημόσια ψευδώς προέβαλε κατά τη συνέντευξη του στο poadcast  ‘Legal Matters’ ισχυριζόμενος ότι του υπέδειξα, δήθεν τηλεφωνικώς, να μην εξεταστεί ‘κόκκινος φάκελος’ που αφορούσε τον φιλικά αγώνα Απόλλωνα και Καρμιώτισσας, στη συγκεκριμένη παράγραφο όχι μόνο δεν αναφέρεται στην οποιαδήποτε παρέμβασή μου, αλλά αρκείται, υπό τύπον καταγγελίας, στις διαμαρτυρίες συγκεκριμένου ατόμου το οποίο και κατονομάζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατονομαζόμενο πρόσωπο ουδεμία σχέση έχει με τη Διοίκηση του Σωματείου ή της Εταιρείας ΑΠΟΛΛΩΝ”.

“Μη ανεχόμενος τα ψεύδη, αλλά και θεωρώντας υβριστικά τα όσα ισχυρίζεται στην εν λόγω επιστολή του, απέστειλα στον κ. Παπαχαραλάμπους αυστηρότατη απάντηση στις 27/11/2020, η οποία ομιλεί αφ’ εαυτής και επισυνάπτεται ως Τεκμήριο 4” (βλ. συνημμένα), σημειώνει.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ακόμη πως “όπως θα διαπιστώσετε πέραν της κατηγορηματικής διάψευσης των όσων προέβαλε, προχώρησα σε μια πρόσκληση αλλά και σε μια απειλή:

(α) Η πρόσκληση – πρόκληση περιέχεται στην παράγραφο (ε) της απαντητικής επιστολής όπου σαφώς και ρητώς καλείται ο εν λόγω κύριος να απαντήσει, «πότε και σε ποια περίπτωση έχω παρέμβει για να καλυφθούν παράγοντες που είχαν ή έχουν μερίδιο στη διαπλοκή;”.

(β) Η απειλή στην παράγραφο (ζ) όπου επί λέξη καταγράφω ‘Μετά την επιστολή σας και τα όσα προσβλητικά και απαράδεκτα ισχυρίζεστε, υπάρχουν δύο επιλογές, η μία για εσάς η παραίτηση για λόγους ευθιξίας και η άλλη ανεπιθύμητη δι’ εμέ η παύση εκείνου που δεν γνωρίζει η Κυβέρνηση ποιόν διόρισε.'”

“Και θεωρώ προτού δώσω τη δική του απάντηση που αυτοδιαψεύδει τους πρόσφατους ισχυρισμούς, θα ήθελα να διατυπώσω ένα απλό ερώτημα. Αν όπως ψευδώς ισχυρίστηκε στην συνέντευξη του στο “Legal Matters” τον παρότρυνα να συγκαλύψει υπόθεση, θα είχα το θάρρος ή το θράσος να τον απειλώ με παραίτηση;”, αναφέρει.

Προσθέτει πως δεν θεωρεί πως απαιτούνται άλλα ρητορικά ερωτήματα. “Αρκούμαι στην επισύναψη της δικής του απαντητικής επιστολής με ημερομηνία 7/12/2020, η οποία αποτελεί αυτοδιάψευση των όσων ετεροχρονισμένα ψευδώς ισχυρίζεται”, αναφέρει, και επισυνάπτει την επιστολή ως Τεκμήριο 5 (βλ. συνημμένα).

“Όπως θα διαπιστώσετε όχι μόνο ανακαλεί τα όσα απαράδεκτα κατέγραψε στις 25/11/2020 (Τεκμήριο 3) αλλά απολογούμενος τα αποδίδει σε συναισθηματική φόρτιση!!!”, αναφέρει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προσθέτει πως “περιορίζεται στην παράθεση αυτολεξεί τριών μόνον παραγράφων της εν λόγω επιστολής:

(α) «Δεν είχα ποτέ σκοπό να σας αποδώσω το οτιδήποτε. Δεν πίστεψα ούτε πιστεύω ότι έχετε το οποιοδήποτε μερίδιο σε λάθη ή παραλείψεις των σωματείων ή σε διαπλοκή με τον οποιονδήποτε παράγοντα.

(β) «…το οποιοδήποτε γραφόμενο μου σε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης σας στεναχώρησε και σας έθιξε…… πραγματικά απολογούμαι.

(γ) «Για ότι δεν αποδόθηκε σωστά στην επιστολή μου με ημερομηνία 25/11/2020 πραγματικά απολογούμαι».

Αναφέρει ακόμη πως “επειδή και πάλι ψευδόμενος προέβαλε δημοσίως πως υπέβαλε την παραίτησή του στης 25/11/2020 (Τεκμήριο 3) για λόγους δήθεν ευθιξίας, αποσιωπώντας τη δική μου αυστηρή απάντηση (Τεκμήριο 4) και την απολογία του ιδίου (Τεκμήριο 5), σας ενημερώνω πως η παραίτηση του υπεβλήθη στις 9/11/2020, δύο πλέον μήνες μετά. Η επιστολή παραίτησης του επισυνάπτεται και σημειώνεται ως Τεκμήριο 6” (βλ. συνημμένα).

Τα όσα μέχρι τούδε ανέφερα ίσως να ήσαν αχρείαστα. Αλήθεια γιατί, ένας διαπρύσιος κήρυκας του ήθους και της εντιμότητας, δεν προέβαλε ως λόγους παραίτησης του τις δήθεν παρεμβάσεις μου για «διαπλοκή», διερωτάται ο κ. Αναστασιάδης.

Αντίθετα, σημειώνει, “στην εν λόγω επιστολή προβάλλει ως λόγους παραίτησης πως:

(α) Η Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει με την υφιστάμενη νομοθεσία, την έλλειψη κανονισμών και την καθολική έλλειψη στήριξης από το κράτος.

(β) Επιπρόσθετα η έλλειψη χώρου για εργασία, εξοπλισμού και ενδεχομένως προσωπικού, δυσκολεύουν περισσότερο το έργο της Επιτροπής.

Για να καταλήξει λέγοντας «…θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου έχετε κάμει με το να με επιλέξετε ως Πρόεδρο της εν λόγω Επιτροπής»!!”

“Βέβαιος πως η Επιτροπή θα εξαντλήσει όλες τις πηγές και τεκμήρια ενημέρωσης προς επιβεβαίωση των αληθών γεγονότων, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”, καταλήγει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνημμένα:

Τεκμήριο 1Τεκμήριο 2Τεκμήριο 3Τεκμήριο 4Τεκμήριο 5Τεκμήριο 6