Ανακαλύφθηκαν στοιχεία για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream

Μετά από κοινή έρευνα των Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR και της σουηδικής εφημερίδας Expressen, του πολωνικού διαδικτυακού περιοδικού frontstory.pl και της δανικής ε/φ Berlingske, ερευνητές από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος (BKA) ανακάλυψαν πριν από λίγους μήνες το φερόμενο ταξιδιωτικό πρακτορείο Feeria Lwowa, ουκρανικής ιδιοκτησίας, που είναι αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό στοιχείο στην αναζήτηση των δραστών που ανατίναξαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 και τους δύο σωλήνες του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική και έναν από τους δύο σωλήνες του Nord Stream 2.

Στη Γερμανία την υπόθεση του Nord Stream ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2022 ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας Peter Frank. Η επίσημη υποψία είναι η «δολιοφθορά». Έρευνες διεξάγονται και στη Δανία και τη Σουηδία.

Οι Γερμανοί ερευνητές έχουν πλέον επικεντρωθεί σε δύο άλλα στοιχεία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, οι Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι στο λιμάνι του Hohe Düne, βορείως του Rostock, ένα πλήρωμα αποτελούμενο από πέντε άνδρες και μία γυναίκα απέπλευσε από εκεί με το ιστιοπλοϊκό σκάφος Andromeda μήκους 15,5 μέτρων. Μία εβδομάδα ναύλωσης του σκάφους κοστίζει από 3.200 έως 4.500 ευρώ, ανάλογα με την εποχή. Αυτόπτες μάρτυρες θυμήθηκαν αργότερα ότι είδαν το πλήρωμα να φτάνει με ένα λευκό βαν με πολωνικές πινακίδες. Σχετικά με την ακριβή διαδρομή που πήρε η Andromeda από το Rostock δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, εκτός από τους ενδιάμεσους σταθμούς στο Wiek στο γερμανικό νησί Rügen και στο νησί Christiansø της Δανίας -όχι πολύ μακριά από το σημείο όπου τελικά εξερράγησαν οι αγωγοί.

Στο Andromeda, σε ένα τραπέζι στην καμπίνα, οι ερευνητές βρήκαν αργότερα τα υπολείμματα μιας εκρηκτικής ύλης που λέγεται ότι «χρησιμοποιείται στον Στρατό και είναι κατάλληλη για υποβρύχια χρήση». Ποιος όμως θα μπορούσε να οργανώσει μια τέτοια πράξη δολιοφθοράς; Στους γερμανικούς κύκλους ασφαλείας λέγεται ότι μάλλον ενεπλάκη τουλάχιστον μία μυστική υπηρεσία.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της SZ και των συνεργαζόμενων με αυτήν ΜΜΕ, η εταιρεία Feeria Lwowa νοίκιασε το Andromeda. Το φερόμενο ταξιδιωτικό πρακτορείο έστειλε το σχετικό αίτημα μέσω e-mail στη γερμανική εταιρεία Mola Yachting με έδρα το Rügen. Πολλά στοιχεία αφήνουν να διαφανεί ότι η Feeria Lwowa είναι απλώς μια εικονική εταιρεία, μία εταιρεία χωρίς υπαλλήλους, χωρίς ιστοσελίδα, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. Η Feeria Lwowa ιδρύθηκε το 2016 από δύο Ουκρανούς. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν παρουσιάζει σχεδόν καμία δραστηριότητα -έως ότου το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ο τζίρος της εκτινάχθηκε στα 2,8 εκ. ευρώ.

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, σημειώνουν τα ΜΜΕ. Είχαν συνεργούς οι Ουκρανοί; Έχει εκπαιδεύσει κανείς τους δύτες του Andromeda για τέτοιες επιχειρήσεις σαμποτάζ; Ήταν δυνατόν τα εκρηκτικά να φορτώθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα; Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία δεν θέλησε να σχολιάσει το κατά πόσον έχουν ήδη υποβληθεί για αυτή την υπόθεση αιτήματα για νομική συνδρομή στην Ουκρανία ή σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, μέχρι πρότινος δεν είχαν υποβληθεί αιτήματα.

Το πιο πιθανό είναι ότι οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται απολύτως τις Αρχές της Πολωνίας ή της Ουκρανίας, ότι φοβούνται πως η ανακίνηση της υπόθεσης στην Πολωνία ή την Ουκρανία θα είχε ως αποτέλεσμα τη συγκάλυψη στοιχείων. Αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε και η πολιτική σκοπιμότητα: Άλλωστε, επισήμως ύποπτοι είναι οι πολίτες μιας χώρας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πόλεμο με τη Ρωσία και που είναι στην πραγματικότητα σύμμαχος της Γερμανίας.

Τουλάχιστον ως προς ένα θέμα οι ερευνητές φαίνονται να είναι σίγουροι: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για απόπειρα παραπλάνησης. Η ουκρανική κυβέρνηση και οι στρατιωτικές Μυστικές Υπηρεσίες αρνούνταν πάντοτε οποιαδήποτε ανάμειξη και δεν απάντησαν σε καμία ερώτηση που τους τέθηκε από τα ΜΜΕ που ερευνούν την υπόθεση. Όμως και όλοι οι υπόλοιποι -Ρωσία, Πολωνία και ΗΠΑ- αρνούνται κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις.

Ο αρμόδιος Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας έχει κρατήσει μέχρι στιγμής χαμηλό προφίλ. Έναντι της SZ δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όταν ρωτήθηκε για πιθανή εμπλοκή των ουκρανικών Αρχών, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση απάντησε ότι «δεν θα σχολιάσει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη έρευνα του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα», και κυρίως σε ότι αφορά «θέματα που σχετίζονται με τυχόν ευρήματα ή τη δράση Υπηρεσιών Πληροφοριών». Ωστόσο, η ίδια τονίζει ότι «δεν απαντάται με αυτόν τον τρόπο το κατά πόσον τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για την υπόθεση είναι σωστά ή όχι».