Αποχωρεί από την εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Την αποχώρηση του από την εκλογική μάχη ανακοίνωσε ο πρώην Υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κατόπιν των αντιδράσεων που προκάλεσαν δηλώσεις του σε τηλεοπτική του συνέντευξη για το ενδεχόμενο επαναφοράς συγκεκριμένων ασφαλιστικών ρυθμίσεων σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των δηλώσεών του και ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη.

Ωστόσο πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών σημειώνουν ότι η απομάκρυνσή του από τα ψηφοδέλτια, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές και ενώ αυτά είναι ήδη τυπωμένα, δεν είναι εφικτή. Παράλληλα, από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι σε περίπτωση εκλογής του, ο κ. Κατρούγκαλος έχει τη δυνατότητα να παραδώσει την έδρα.

Σημειώνεται ότι σε τηλεοπτική του παρέμβαση χθες ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε των προβλέψεων που υπήρχαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί δικής του Υπουργίας, οι οποίες συνέδεαν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με το ετήσιο εισόδημά τους.

Αναφερόμενος στον νόμο της Υπουργίας του, σημείωσε ότι «είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό».

«Πρέπει να έχουμε πολιτικές υπέρ του 80% και όχι υπέρ των λίγων», επισήμανε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα «επαναφέρει ένα σύστημα που θα ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους».

Οι δηλώσεις Κατρούγκαλου προκάλεσαν αντιδράσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο, ο οποίος έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα «φοροεπιδρομής» του ΣΥΡΙΖΑ και για ενδεχόμενο επαναφοράς του Νόμου Κατρούγκαλου. Την ίδια ώρα, ρητές αποστάσεις από τις δηλώσεις Κατρούγκαλου πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωσή του, το κόμμα της Κουμουνδούρου ανέφερε ότι «η μεσαία τάξη μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό».

«Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή», σημείωνε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στον απόηχο των αντιδράσεων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή του τοποθέτηση και ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη, κάνοντας παράλληλα λόγο για «θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία».

«Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί “κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. […] Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο τη μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω», δήλωσε ο ίδιος.