Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

 Προς επέκταση ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ

 

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Αθήνα, οπου μεταβαίνει την Παρασκευή για επίσημη επίσκεψη.newego_LARGE_t_1101_54491687_type12713

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών.
Προϊδεάζοντας για το παρεχόμενο της ενημέρωσης, κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη για την τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει πολιτική βούληση και από την τουρκική πλευρά για επίλυση του Κυπριακού.
Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, υποδεικνύοντας ότι η πρόταση έχει ήδη απορριφθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ κάτι τέτοιο αποκλείεται και από το κοινό ανακοινωθέν που αποτελεί τη βάση των συνομιλιών.
Είπε επίσης ότι ο κ.’Ερογλου επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενόψει των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.
Για το ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να εξαγγείλει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι υπάρχουν ιδέες και σκέψεις, αλλά δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις προτού γνωσθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα την ερχόμενη Κυριακή.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, εξάλλου, ότι στις συνομιλίες θα συζητηθούν επίσης θέματα οικονομικής φύσεως, μεταξύ των οποίων και το αίτημα της Λευκωσίας για άρση της φορολογίας 26%, που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η Αθήνα θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα.
Θα συζητηθούν επίσης ενεργειακά θέματα και θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας, με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην Αθήνα με πρωινή πτήση της Aegean την Παρασκευή, και απευθείας από το αεροδρόμιο θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρώτη του συνάντηση, στις 11:00 πμ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους στην Ελλάδα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στη 1 το μεσημέρι ο κ. Αναστασιάδης θα δει στο Προεδρικό τον Προκόπη Παυλόπουλο, και μισή ώρα μετά θα γευματίσει στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» με τον τέως πρωθυπουργό, και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Το απόγευμα, από τις 18:30 έως και τις 19:30 θα συναντηθεί διαδοχικά, στο ξενοδοχείο, με τον Σταύρο Θεοδωράκη του Ποταμιού, τον Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ, τον Υπουργό Άμυνας και Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, και τέλος με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο την Κυριακή και την προηγούμενη μέρα, Σάββατο, θα παραμείνει στην Αθήνα, αλλά χωρίς επίσημες συναντήσεις στην ατζέντα.

Ενισχύεται η συνεργασία με το Ισραήλ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  δήλωσε ότι διευρύνονται οι προοπτικές συνεργασίας Κύπρου – Ισραηλ στον τομέα της ενέργειας, μετά τις χθεσινές συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ‘Αβιγκτορ Λίμπερμαν. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν αποκλείεται συνεργασία και με άλλα γειτονικά κράτη στον τομέα της ενέργειας.
Τα θέματα ενέργειας συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Κύπρο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει έντονη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, του τουρισμού και της άμυνας.