Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ: «Είμαστε με το πιστόλι της χρεοκοπίας στον κρόταφο»

Οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους δεν πρέπει να γίνονται «με το πιστόλι στον κρόταφο του αμερικανικού λαού» , δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με το Reuters. Η Γέλεν, σε συνέντευξή της στο ABC News, επανέλαβε την προειδοποίηση προς τους βουλευτές ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς αύξηση του ορίου, το οποίο η κυβέρνηση έπιασε τον Ιανουάριο.

Η αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι «πρέπει να ψηλώσουμε την οροφή του χρέους, για να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή», και ότι «διαφορετικά, θα ήταν η πρώτη φορά στην Αμερική που δεν θα καταφέρουμε να καταβάλλουμε οφειλόμενες πληρωμές».

«Αν δεν αναλάβει δράση το Κογκρέσο», προειδοποίησε επιπλέον η υπουργός Οικονομικών, «πιθανώς θα υπάρξουν χρηματοοικονομικές συνέπειες στην αγορά και στα επιτόκια και θα προκληθεί συνταγματική κρίση». Καταλήγοντας ωστόσο η ίδια εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στη συνολική ευρωστία του τραπεζικού συστήματος», την οποία και θα επαναλάβει την επόμενη εβδομάδα στην G7, την ομάδα των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου, εξηγώντας ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλύτερες από ότι ήταν το περασμένο φθινόπωρο.