Κίνδυνος να επεκταθεί στις ελεύθερες περιοχές η πυρκαγιά στο Λιμνίτη

Την συνδρομή των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε το ψευδοκράτος για την κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται νότια του Λιμνίτη.

Ένα αεροσκάφος του  Τμήματος  Δασών  επιχειρούσε μέχρι αργά το απόγευμα ωστόσο η  κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πυρκαγιά ανεξέλεγκτη.

Από τις πρώτες εικόνες που είχε  το αεροσκάφος, προκύπτει ότι η έκταση της πυρκαγιάς καλύπτει πέραν του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου.

«Είναι ανεξέλεγκτη και πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου στο ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, το Τμήμα Δασών έχει ήδη προσφερθεί -πέραν του αεροσκάφους- να προσφέρει και επίγειες δυνάμεις, ωστόσο, ανέφερε πως αναμένουν την απάντηση της τ/κ πλευράς.

Αργά το απόγευμα   η κατεύθυνση του ανέμου άλλαξε , από δυτικό σε βορειοδυτικό, με αποτέλεσμα η φωτιά που μαίνεται ακόμα ανεξέλεγκτη στον Λιμνίτη και υπάρχει κίνδυνος  να περάσει μερικώς και στις ελεύθερες περιοχές, είπε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

“Προηγουμένως ήταν δυτικοί οι άνεμοι και πήγαινε ανατολικά, παράλληλα με την ακτογραμμή, ενώ τώρα άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου, είναι βορειοδυτική, που σημαίνει ότι μερικώς μπορεί να έρθει προς τις ελεύθερες περιοχές”, είπε, σημειώνοντας ότι η φωτιά τώρα κινείται νοτιοανατολικά.

Σημείωσε ότι το Τμήμα Δασών παρακολουθεί τις εξελίξεις “για να επιδείξουμε ετοιμότητα με επίγειες πλέον δυνάμεις”, ανέφερε.

Ο κ. Αλεξάνδρου είπε επίσης ότι το αεροπλάνο που έστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να εκτελεί ρίψεις μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, ενώ ακόμα δεν υπάρχει απάντηση από την τ/κ πλευρά για την αποστολή επίγειων δυνάμεων.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι, έχοντας υπόψη και τη βλάστηση, η φωτιά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο απόψε. “Διαφορετικά, αύριο ενδεχομένως τα πράγματα να είναι χειρότερα και με πιθανότητα να κινηθεί και προς τις ελεύθερες περιοχές”.

Τέλος, διευκρίνισε ότι, εξ όσων γνωρίζει, πρόκειται για δασική περιοχή και δεν κινδυνεύουν οικίες.