Νέες φωτογραφίες από το τμήμα του ψηφιδωτού στην Αμφίπολη

amfipoli_psifidoto_4

Περισσότερες   φωτογραφίες του αριστουργήματος του ψηφιδωτού δαπέδου δόθηκαν σημερα στην δημοσιότητα από την αρχαιολογική ομάδα που κανει τις ανασκαφές στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Τα δύο άλογα

Το δάπεδο με την αναπαράσταση του Ερμή να οδηγεί τον άγνωστο ένοικο του ταφου στον Αδη

amfipoli_psifidoto_2Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση.

Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, η συνολική εικόνα της παράστασης.
Το ψηφιδωτό δάπεδο, ανατολικά και δυτικά, δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, καθώς η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξη στα τμήματα αυτά. Στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυατίδων αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμένο με λευκό κονίαμα.
Στα βόρεια του δαπέδου αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κατώφλι της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο, στο κάτω μέρος του.
Επίσης, εντοπίστηκαν, ακριβώς κάτω από το θύρωμα, προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, δύο ακόμη τμήματα από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα.