Διευκρινίσεις για τα είδη με μηδενικό ΦΠΑ από το Τμήμα Φορολογίας

Σε αναλυτικές διευκρινίσεις αναφορικά με τα βασικά είδη, που εντάσσονται στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ εξέδωσε το Τμήμα Φορολογίας την Τετάρτη, μετά τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με τον όρο “ψωμί” συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη ψωμιού, φρέσκου ή κατεψυγμένου με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες). Ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ θα έχει επίσης το φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), το ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, το γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα) και το φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού). 

Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται και τα αυγά στα βασικά είδη με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και οι παιδικές τροφές, για τις οποίες διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνονται όσες είναι σε σκόνη, σε ξηρή ή και σε υγρή μορφή, οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι παιδικές πάνες και οι πάνες ενηλίκων, καθώς και προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία, δηλαδή ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας.

Το Τμήμα Φορολογίας διευκρινίζει επίσης ότι με βάση τη περί Φ.Π.Α. Νομοθεσία οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να προβούν σε καταμέτρηση αποθεμάτων των εν λόγω αγαθών.

Σημειώνει επίσης ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας,  μέχρι την 31ην Οκτωβρίου, 2023.