Προσοχή στην προώθηση μονομερών MOE λέει ο Σιζόπουλος

Προσοχή στην προώθηση μονομερών ΜΟΕ από την ε/κ πλευρά συνέστησε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέροντας πως και στο παρελθόν η ε/κ πλευρά έχει εφαρμόσει τέτοιου είδους μέτρα όμως πολλά από αυτά στο τέλος απέβησαν εις βάρος της σωστής προώθησης του εθνικού θέματος.ÌÁÑÉÍÏÓ ÓÉÆÏÐÏÕËÏÓ ÍÅÏÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÅÄÅÊ

Σε δηλώσεις του σήμερα στην Αρχιεπισκοπή, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β` και κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση ετοιμότητας εκ μέρους του ΠτΔ να προωθήσει μονομερή ΜΟΕ, όπως αυτή εκφράζεται σε συνέντευξη του που φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει πολλές φορές σε μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης χωρίς κανένα αντάλλαγμα από την άλλη πλευρά.

«Ως εκ τούτου» πρόσθεσε, «πρέπει να είμαστε παρά πάρα πολύ προσεκτικοί στα μέτρα γιατί διαφάνηκε ότι πολλά από τα μέτρα που προωθήσαμε στο τέλος έχουν αποβεί εις βάρος της σωστής προώθησης του εθνικού μας θέματος».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την κατάθεση οδικού χάρτη από την τ/κ πλευρά ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε τη θέση της ΕΔΕΚ ότι «για να φτάσουμε σε δημοψηφίσματα θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει ένας ουσιαστικός εποικοδομητικός διάλογος χωρίς χρονοδιαγράμματα, η τουρκική πλευρά θα πρέπει να επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία και την ανάλογη θετική στάση έτσι ώστε η λύση στην οποία θα καταλήξουμε να έχει εχέγγυα επιτυχίας σε ένα δημοψήφισμα».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η τακτική της τουρκικής πλευράς και γιατί θέλει άρον άρον να οδηγήσει τα θέματα σε αυτό σημείο. Επειδή ακριβώς βιάζεται ενδεχομένως να προχωρήσει στο σχέδιο Β` αφού προηγουμένως δεν ευοδωθεί η προσπάθεια των συνομιλιών» ανέφερε.

Για να προσθέσει ότι επιδίωξη της ΕΔΕΚ είναι να υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες, ουσιαστικές συγκλίσεις και πως όπως έχει τονιστεί πάρα πολλές φορές από την πλευρά της ΕΔΕΚ «δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα να αποδεχτούμε και λύση η οποία να παρέχει σε ένα μεταβατικό στάδιο ακόμα και υπερπρονόμια στους Τ/κ συμπατριώτες μας αρκεί η Τουρκία να μην έχει κανένα λόγο και κανένα ρόλο στη λειτουργία του κυπριακού κράτους και πολύ περισσότερο η μορφή λύσης να μην είναι η συνομοσπονδιακή όπως επιδιώκεται από την πλευρά της Τουρκίας».