Κατέρρευσε και η First Republic Bank! – Η τρίτη αμερικανική τράπεζα σε δύο μήνες!

Μια ακόμα Αμερικανική τράπεζα κατέρρευσε .Πρόκειται για την First Republic Bank. Είναι η τρίτη αμερικανική τράπεζα που καταρρέει μέσα σε δύο μήνες .

H Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας (DFPI) ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της την τράπεζα First Republic Bank (FRB).

Η DFPI διόρισε την ομοσπονδιακή υπηρεσία (Federal Deposit Insurance Corporation FDIC) για την εποπτεία της αναφερόμενης τράπεζας, ενώ ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε μία προσφορά από την JPMorgan Chase Bank και από την National Association, Columbus, Ohio για τη διαχείριση όλων των καταθέσεων.

Όλα αυτά συμβαίνουν μετά την Silicon Valley Financial Group που κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αλλά και την κατάρρευση της Signature Bank.

Η First Republic, θα πουληθεί στην JP Morgan αφού περάσει στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, καθώς οι προσπάθειες διάσωσης δεν οδήγησαν σε αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσαν λανθασμένες επενδύσεις.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το Τμήμα Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια ανακοίνωσε πως η JPMorgan «θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων, και ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων» της First Republic.

“Οι καταθέσεις είναι ομοσπονδιακά ασφαλισμένες από το FDIC με την επιφύλαξη των ισχυόντων ορίων”, ανέφερε το DFPI στην ανακοίνωσή του.

Η συναλλαγή καθιστά την JPMorgan, τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, κάτι το οποίο στο παρελθόν η κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες να αποφευχθεί. Λόγω των ρυθμιστικών περιορισμών που ισχύουν στη χώρα, το μέγεθος της JPMorgan και το μερίδιο που κατέχει σε καταθέσεις θα την εμπόδιζαν υπό κανονικές συνθήκες να επεκτείνει περαιτέρω την καταθετική της βάση.

To πρόβλημα όμως δεν είναι αν θα αναλάβει η JPMorgan να «καθαρίσει» την «μπουγάδα» αλλά πόσες ακόμα αμερικανικές τράπεζες νοσούν και κιδυνεύουν.

Η πραγματική αιτία για την οποία oι τράπεζες στις ΗΠΑ καταρρέουν βρίσκεται στο αμερικανικό δολάριο.

Πολλές μεγάλες οικονομίες του πλανήτη έχουν ξεκινήσει μία έντονη αποδολαριοποίηση των συναλλαγών τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ζήτηση για αμερικανικά δολάρια όπως στο παρελθόν και το συνολικό του μερίδιο στα παγκόσμια αποθεματικά να έχει πέσει στο 47%.

Αυτό εμποδίζει τους Αμερικανούς να τυπώνουν αφειδώς δολάρια όπως έκανα στο παρελθόν γιατί πλέον το δολάριο καθίσταται πληθωριστικό χρήμα, αφού δεν καταφέρνουν να το εξάγουν στο εξωτερικό, οπότε τους εμποδίζει να προχωρήσουν και σε άμεση διάσωση των τραπεζών τους.

Με λίγα λόγια οι κυρώσεις που επέβαλαν στην Ρωσία προκάλεσαν και τον κλυδωνισμό στο τραπεζικό τους σύστημα, διότι οδήγησαν πολλές χώρες να προχωρήσουν στον αποκλεισμό του δολαρίου από τις συναλλαγές τους, με το σκεπτικό ότι οι ΗΠΑ κάποια στιγμή θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν την πολιτική τους και σε αυτές.