Προχωρεί σε μονομερή ΜΟΕ ο Αναστασιάδης

Την πρόθεση να προχωρήσει σε μονομερή Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) έναντι των Τουρκοκυπρίων παραδίδοντας τους χάρτες 28 ναρκοπεδίων στον Πενταδάκτυλο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδηςanastasiadis_39

Σε συνέντευξη του στη  εφημερίδα «Πολίτης» ο Ν.Αναστασιάδης έφερε ως παράδειγμα την παράδοση στη τουρκοκυπριακή πλευρά, χάρτη, στον οποίο αποτυπώνονται τα 28 ναρκοπέδια που είχε δημιουργήσει η Εθνική Φρουρά πριν από την εισβολή του 1974 στο όρος Πενταδάκτυλος, με στόχο να καταστραφούν.

Αναμένει ωστόσο ότι ανάλογη ανταπόκριση θα υπάρξει και από την τουρκική πλευρά, η οποία διατηρεί ακόμα τέσσερα ναρκοπέδια στη πράσινη γραμμή. Όπως ανέφερε, επεξεργάζεται και άλλα ΜΟΕ τα οποία θα τα ανακοινώσει τη κατάλληλη στιγμή.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε επίσης θετικότατη εξέλιξη την εκλογή Τουρκοκυπρίων μαθητών στη προεδρία μαθητικών συμβουλίων σε τρεις σχολές στις ελεύθερες περιοχές, σημειώνοντας ότι η κοινωνία είναι συχνά πιο μπροστά από τις πολιτικές ηγεσίες.

Ο  Πρόεδρος αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Κύπρου ανέφερε πως η λύση του Κυπριακού θα επιφέρει «έκρηξη» της οικονομικής δραστηριότητας με νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Έφερε ως παράδειγμα πρόσφατη συνάντηση στην Αίγυπτο όπου σε μία μόνο μέρα εξαγγέλθηκαν επενδύσεις ύψους 40 δισ. ευρώ, από τις οποίες η Κύπρος θα μπορούσε να αντλήσει τεράστια ποσά, αν δεν υπήρχε το εμπόδιο του Κυπριακού. «Μόνο όσοι υστερούν πνευματικά δεν θα το αναγνώριζαν αυτό», υπέδειξε ο Κύπριος Πρόεδρος για τις οικονομικές προοπτικές μετά τη λύση του κυπριακού.

Για τον νέο γύρο των συνομιλιών, εκφράζει την ετοιμότητά του να εργαστεί εντατικά και με πολύ πιο συχνές συναντήσεις με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς, εφόσον όμως επαληθευτούν τα μηνύματα πολιτικής βούλησης που μετέφερε από την Άγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο κ. Αναστασιάδης διατύπωσε ωστόσο την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε σε δικές του προτάσεις ο Ντερβίς Έρογλου.

Για το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος , σημείωσε πως είναι θέμα που θα συζητηθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων, γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί, πριν υπάρξει βεβαιότητα για λύση του Κυπριακού να καταστήσει συνεταίρους τους Τουρκοκύπριους όταν έχουν διατυπωθεί θέσεις για ύπαρξη δύο κρατών. «Δεν μπορεί να είναι συνεταίροι» σημείωσε σε ένα κράτος του οποίου λένε πως δεν θέλουν να είναι πολίτες.

Σε σχέση με τον ρόλο των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευση του γιατί δεν παρενέβησαν όπως θα ανέμενε στο θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στη Κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας για τη πρόσφατη επίσκεψη του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως δεν του ζητήθηκε τίποτα απολύτως από τη ρωσική πλευρά. «Ούτε βάσεις, ούτε λιμάνια, ούτε αεροδρόμια», ζητήθηκαν και ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι δεν θα ζητούσε τίποτα που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη Κύπρο με τους εταίρους της.