Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αντεπίθεση της Ουκρανίας να αποτύχει, και συνεπώς για τις επικρίσεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό αλλά και από τους συμμάχους, οι οποίοι θα υποστηρίξουν ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να οδηγήσουν την Ουκρανία σε νίκη και κατανάλωσαν τους οικονομικούς και στρατιωτικούς πόρους τους χωρίς αποτέλεσμα.

Δημόσια, η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει προσφέρει ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία, και δεσμεύτηκε να την προμηθεύσει με όπλα και οικονομική βοήθεια για «όσο χρειαστεί».
Ωστόσο, εάν η επικείμενη επίθεση αποφέρει περιορισμένα κέρδη, εκφράζονται φόβοι από αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με επικρίσεις από όλες τις πλευρές.
Η μία πλευρά θα πει ότι οι προελάσεις της Ουκρανίας θα είχαν αποδώσει αν η κυβέρνηση είχε δώσει στο Κίεβο όλα όσα ζητούσε, δηλαδή πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα α/α συστήματα.
Η άλλη πλευρά, θα ισχυριστεί ότι η αδυναμία της Ουκρανίας αποδεικνύει πως δεν μπορεί ν’ αναγκάσει τη Ρωσία ν’ απομακρυνθεί εντελώς από το έδαφος που κατέλαβε.
Αυτές οι ανησυχίες εξαπλώθηκαν πρόσφατα από τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μια άκρως απόρρητη αξιολόγηση από τις αρχές Φεβρουαρίου ανέφερε ότι η Ουκρανία θα υπολείπονταν «αρκετά» από την επιτυχία της αντεπίθεσης της.
Η Ουκρανία ήλπιζε ν’ αποκόψει τη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας με την Κριμαία και οι Αμερικανοί είναι πλέον επιφυλακτικοί γι’ αυτό, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις αξιολογήσεις.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες στο Πεντάγωνο ότι η Ουκρανία θα παρεμποδίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας εκεί, ακόμη και αν μια συνολική νίκη επί των πρόσφατα οχυρωμένων ρωσικών στρατευμάτων αποδειχθεί πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Επιπλέον, οι πληροφορίες των ΗΠΑ δείχνουν ότι η Ουκρανία απλώς δεν έχει τη δυνατότητα ν’ απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα απ’ όπου είναι καλά οχυρωμένα —μια παρόμοια αίσθηση έχει επικρατήσει και στο πεδίο της μάχης σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εξοπλίσει επαρκώς τις δυνάμεις του κι’ έτσι, μέχρι να συμβεί αυτό, η αντεπίθεση δεν μπορεί να ξεκινήσει.
Υπάρχει η πεποίθηση ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να εξετάσει το ενδεχόμενο προσαρμογής των επιδιώξεών του, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, και ένας πιο μετριοπαθής στόχος μπορεί να είναι ευκολότερο να εμφανιστεί ως νίκη.
Έγινε συζήτηση, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Μπάιντεν, να παρουσιαστεί στους Ουκρανούς ως «κατάπαυση του πυρός» και όχι ως μόνιμες ειρηνευτικές συνομιλίες, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα στην Ουκρανία ν’ ανακτήσει μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους της σε μελλοντικό χρόνο.
Θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα στο Κίεβο: ίσως εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ, οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για την αναπλήρωση και την ενίσχυση των δυνάμεων της Ουκρανίας και παρόμοια.
«Εάν η αντεπίθεση δεν πάει καλά, η κυβέρνηση μπορεί μόνο να ισχυριστεί ότι δεν της διατέθηκαν ορισμένοι τύποι όπλων και βοήθειας τη στιγμή που τα χρειαζόταν περισσότερο», δήλωσε ο Κουρτ Βόλκερ, ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία επί διακυβέρνησης Τραμπ.
Μια αντεπίθεση που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες θ’ αναγκάσει επίσης τους συμμάχους στις ξένες πρωτεύουσες ν’ αμφισβητήσουν το πόσα περισσότερα μπορούν να διαθέσουν εφόσον η νίκη του Κιέβου φαίνεται ν’ απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
«Η ευρωπαϊκή δημόσια υποστήριξη μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς το ενεργειακό και οικονομικό κόστος στην Ευρώπη παραμένει υψηλό», δήλωσε η Clementine Starling, διευθύντρια και συνεργάτης στο think tank Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.
«Μια διάσπαση της διατλαντικής στήριξης πιθανότατα θα βλάψει την εσωτερική υποστήριξη των ΗΠΑ και τόσο το Κογκρέσο όσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν ίσως δυσκολευτούν να τη διατηρήσουν».
Πολλά ευρωπαϊκά έθνη θα μπορούσαν επίσης να πιέσουν το Κίεβο να τερματίσει τις μάχες.
«Μια κακή αντεπίθεση θα πυροδοτήσει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το πώς θα είναι το αποτέλεσμα του πολέμου και τον βαθμό στον οποίο μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί μια λύση μόνο συνεχίζοντας να στέλνουν στρατιωτικά όπλα και βοήθεια», είπε η Starling.
Ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι συνεργάτες του τόνισαν δημόσια ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο όταν είναι έτοιμος.
Αλλά η Ουάσιγκτον έχει επίσης κοινοποιήσει στο Κίεβο ορισμένες πολιτικές πραγματικότητες: κάποια στιγμή, ειδικά με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ρυθμός της βοήθειας των ΗΠΑ πιθανότατα θα επιβραδυνθεί.
Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, αν και δεν πιέζουν το Κίεβο, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν αυτές οι συνομιλίες και καταλαβαίνουν ότι μπορεί να είναι πολύ σκληρές για τον Ζελένσκι στο εσωτερικό.
«Εάν η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει δραματικά επί του πεδίου, αναπόφευκτα ανακύπτει το ερώτημα εάν είναι καιρός να σταματήσουν οι μάχες κατόπιν διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Richard Haass, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
«Είναι ακριβό, εξαντλούμε τα πυρομαχικά, έχουμε άλλα απρόοπτα σε όλο τον κόσμο για τα οποία πρέπει να προετοιμαστούμε» πρόσθεσε.
Και άλλα όπλα θέλουν οι Ουκρανοί
Σε μια άλλη εξέλιξη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να σταλούν στη χώρα του περισσότερα όπλα μετά τα τελευτταία ρωσικά πυραυλικά πλήγματα και κυρίως μετά την εξουδετέρωση σημαντικού τμήματος της ουκρανικής αεράμυνας την από τους Ρώσους και την ίδια στιγμή το Κίεβο παραδέχεται πως δεν μπορεί να προχωρήσει στην διαφημιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση αν δεν παραλάβει κι άλλα ΤΟΜΑ, άρματα μάχης και συστήματα πυροβολικού.
«Αντιαεροπορική άμυνα, σύγχρονη αεροπορία, χωρίς την οποία η αντιαεροπορική άμυνα είναι αδύνατη, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πόλεών μας, των χωριών μας, στην ενδοχώρα και στην πρώτη γραμμή», είπε ο κ. Ζελένσκι χθες βράδυ.
Το Κίεβο ζητεί περισσότερα όπλα από τη Γερμανία
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία ζητεί το Βερολίνο να στείλει στον στρατό της χώρας του πιο ισχυρά οπλικά συστήματα για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον αυτού της Ρωσίας, την ώρα που οδεύουν προς ολοκλήρωση οι προετοιμασίες για την αντεπίθεση με την οποία η ουκρανική ηγεσία λέει πως θα ανακτήσει εδάφη που έχουν κυριεύσει ρωσικά στρατεύματα.
«Το πιο επείγον είναι να σταλούν περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα, όπως τα Iris-T, Patriot και Gepard. Για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση, θα χρειαστούμε κι άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, άρματα μάχης και συστήματα του πυροβολικού, καθώς και πυρομαχικά μακρού βεληνεκούς το συντομότερο», δηλώνει ο πρεσβευτής Ολεξίι Μακέγεφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke.
Ο Ουκρανός πρεσβευτής επιχείρησε να πείσει ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την ταχύτητα και την ποσότητα των όπλων και των πυρομαχικών που θα παραδώσει στην Ουκρανία. «Η ήττα της Ρωσίας είναι εγγύηση της φυσιολογικής ζωής στην Ευρώπη».
Ο Ουκρανός διπλωμάτης εξαίρει τις παραδόσεις που έχει κάνει το Βερολίνο μέχρι τώρα. «Είμαι ικανοποιημένος που η Γερμανία εμπλέκεται πλήρως, μαζί με τους εταίρους στο NATO, στον σχεδιασμό της βοήθειας στην Ουκρανία με πολύ στρατηγικό και μακροπρόθεσμο τρόπο. Αυτό είναι το είδος της αδιάκοπης διαδικασίας που χρειαζόμαστε για να καταφέρουμε επιτυχίες στα μέτωπα».
Μέχρι σήμερα, η Γερμανία έχει στείλει στην Ουκρανία 18 βαριά άρματα μάχης Leopard 2A6, 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder και 34 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard, καθώς και συστοιχίες Patriot και Iris-T.
Αναφερόμενος στην ουκρανική αντεπίθεση, ο πρεσβευτής δηλώνει πως «οι ένοπλες δυνάμεις και ο λαός της Ουκρανίας θα υπερασπιστούν τη χώρα με αποφασιστικότητα ώσπου να φύγει από το έδαφός μας και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης».
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους κατά «υψηλό» ποσοστό για να εξαπολύσουν την αντεπίθεσή τους αλλά τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι έτσι ακριβώς.




